Waarom Scaling Up tijd kost

De ondernemer schrok zichtbaar. En hij uitte zijn schrik door: “Whàààààt?? Zóóóóó lang?”. Scaling Up implementeren kost wel wat tijd, maar 12 tot 18 maanden? Kan dat niet sneller? Dit is de reden waarom Scaling Up tijd kost!

Scaling Up is het besturingssysteem voor een organisatie om te groeien. We schreven er eerder een artikel over. Als je Scaling Up goed ingevoerd hebt, dan groeit de organisatie duurzamer en moeitelozer door een harmonieuze cultuur met accountability, een ambitieuze strategie en een excellente uitvoering. Klinkt ideaal en toch is deze situatie prima bereikbaar. Met Scaling Up. En wat tijd. 12-18 maanden. Waarom kost het zoveel tijd?

Dit zijn een paar redenen waarom Scaling Up tijd kost:

  • het inslijpen van ritme kost tijd.
  • het kunnen behalen van superscherpe prioriteiten kost tijd.
  • weten welke getallen belangrijk zijn voor groei kost tijd.
  • het meekrijgen van mensen kost tijd.
  • discipline om te groeien kost tijd. Dit is een paradox. Je investeert tijd om de juiste discipline op te bouwen zodat je daarna veel tijd bespaart. “Discipline sets you free”.
  • het uitrollen van Scaling Up naar alle medewerkers kost tijd.
  • bewustworden welke zaken in jouw organisatie bijdragen aan groei kost tijd.
  • de mensen die niet meer passen een nieuwe toekomst geven kost tijd.
  • processen aanpassen in je organisatie die niet goed lopen kosten tijd.
  • de rol van de ondernemer opnieuw vormgeven en invullen (want ook de ondernemer moet groeien en leren) kost tijd.

Goede, mooie en belangrijke dingen kosten tijd. Maar kan het niet sneller?

Soms kan het invoeren van Scaling Up ietsje sneller. Hangt vooral van de grootte en complexiteit van de organisatie af. Kun je een paar onderdelen snel invoeren? Scaling Up deels invoeren scheelt inderdaad wat tijd, maar ook enorm veel in het resultaat. Soms helpt het om af te kijken van een soortgelijke organisatie. Hoe heeft die Scaling Up ingevoerd. Dat scheelt mogelijk weer wat tijd. Soms helpt het om externe begeleiding in te roepen, zodat je snelheid behoud door inspiratie van buitenaf en beginnersfouten voorkomt. Ook dat scheelt tijd.

Maar moet het ook sneller? Scaling Up is een reis en gedurende die reis komen er vanzelf nieuwe inzichten en vormen zich nieuwe gewoonten. Scaling Up is geen quick fix. Goede en mooie dingen kosten tijd. Na de eerste dag gitaarles ben je nog geen Mark Knopfler. Neem daarom de tijd voor het goed invoeren van Scaling Up. Het is het waard. En over twee jaar weet je niet beter.

Neem de tijd voor Scaling Up. Doe het goed of doe het niet. Groeien is ‘serious business’. Ga ervoor, geniet ervan en groei geweldig.

Bewaren

ScaleUp Company