Waarom is Nokia geen wendbare organisatie?

Nokia. Marktleider en wereldspeler. Het eerste kwartaal van 2011 was Nokia nog marktleider in smartphones. Nu staat Nokia niet eens meer in de top 5. De wereld verandert snel. Wat betekent dat voor jouw organisatie?

Nokia
Nokia was marktleider met technisch briljante telefoons. Telefoons die perfect gemaakt waren. En telefoons die perfect werkten. De 2110 was zo’n telefoon. Onverwoestbaar en fijn te gebruiken. Een verkooptopper. Iedereen had er één. Nokia was daarnaast innovatief met nieuwe technologieën. De 7110 was de eerste telefoon met WAP. Het punt is niet dat WAP niet succesvol was. Wel dat Nokia vooraan liep en dat vertaalde in commercieel succes. Maar dat was vroeger. De huidige realiteit is anders.

Smartphones
Nokia is haar toppositie volledig kwijt in de smartphone-markt. IDC onderzoekt het bevestigt dit (lees hier op nu.nl). Nokia staat niet eens meer in de top 5 van smartphone-leveranciers. In het eerste kwartaal van 2011 was Nokia nog marktleider. Nu zes kwartalen later staat Nokia niet eens meer in de top 5 van smartphone-leveranciers. Wow. Dat is een snelle neergang. Wat gebeurde er?

De aanleiding is de introductie van iPhone door Apple in juli 2007. De iPhone was een totaal nieuw concept. Wat zo bijzonder is dat de iPhone gelanceerd werd door een bedrijf dat geen enkele ervaring had in de markt van mobiele telefoons. Het resultaat is bekend. De iPhone is een kaskraker van jewelste. Als ik vraag op een conferentie wie er een iPhone heeft, steekt meer dan de helft zijn of haar hand op. De iPhone zette de smartphone-markt volledig op zijn kop. En Nokia had daarop geen antwoord.

Snelle opkomst, snelle afgang
Levenscycli worden steeds korter. Dat geldt voor producten maar ook voor bedrijven. In zes kwartalen van marktleider naar niet eens maar een top 5 positie is verrassend. En misschien wel beangstigend. Maar ook de huidige realiteit. Bedrijven en producten kunnen binnen korte tijd een wereldpositie claimen. En weer even snel kwijt zijn. Cycli worden steeds korter. Dynamiek van ondernemer steeds intensiever en interessanter. Maar wat betekent wat voor jouw organisatie?

Wendbare organisatie
De wendbaarheid van de organisatie is van levensbelang. Het gaat niet om de sterkste en grootste organisatie. Het gaat ook niet om de meest slimme en briljante organisatie. Het gaat wel om de wendbare organisatie. De organisatie die zich snel kan aanpassen. Die snel inspeelt op nieuwe situaties en transformeert. Met behoud van haar eigen identiteit en verleden. Dat is wat Nokia niet is gelukt. Snel inspelen om veranderingen.

Hoe wendbaar is jouw organisatie eigenlijk?

ScaleUp Company