Waardevolle beloftes

beloftes

Een belofte. Aan een klant of medewerker. Zo gedaan, iedereen tevreden. De kou is uit de lucht. Maar het probleem verschuift vaak naar de toekomst. Hoe maak je waardevolle beloftes in vier stappen?

Waarom maken we beloftes?
We beloven mensen iets omdat er iets ontbreekt of iets uit evenwicht is. In een ideale wereld hoeven we niets te beloven. Maar zoals zo vaak, onze wereld is hierin niet ideaal. **We maken beloftes om iets te krijgen**. De klant is nog niet overtuigd over onze aanbod. We willen wel zijn opdracht. Dus we beloven hem ‘niet goed, geld terug’. Of ‘levering voor dit weekend’. En we krijgen de opdracht. Of niet, dan beloven gewoon nog iets anders. Of doen we er nog een schepje belofte boven op.

We willen iets oplossen en daarom beloven we iets. Het spreekwoord “belofte is een hemd der dwazen” gaat hier op. Een nietszeggende belofte kan toch tijdelijk gelukkig maken. De kou is uit te de lucht, de harmonie is weergekeerd. We doen beloftes om iets te krijgen of van iets af te zijn. We maken een belofte. En we doen dat met groot gemak. Waarom is beloven zo gemakkelijk?

Beloftes doen kost (nu) niets…
Het probleem van beloftes doen is dat het nu niets kost. Als je zegt: “Ik beloof je dat…” ben je klaar. Blije klant of medewerker en geen prijs die je nu betaalt. De belofte is er uit en kostte niets. Maar je geeft wel een schuldbekentenis voor de toekomst af. Daarom ontstaan veel beloftes. Vaak kom ik in bedrijven tegen dat de beloftes de tent doorvliegen.

… maar is superwaardevol
Het gemak van beloven is groot, maar de waarde ook! Recent onderzoek blijkt dat klanten betrouwbaarheid van hun leverancier belangrijker vinden dan de laagste prijs. En wat is de allerbelangrijkste factor van betrouwbaarheid? Juist! Het nakomen van beloftes! Dus alle reden om goede beloftes te doen en die na te komen.

Maar er is nog een reden waarom beloftes vaak ontstaan. We doen soms beloftes in de hoop of zelfs verwachting dat die ander ze wel zal vergeten. Want hoe vaak gebeurt dat wel niet? Nou… niet zo vaak 😉

Belofte maak schuld
Als je iets belooft, dan moet je dat ook nakomen. “Belofte maakt schuld” luidt het eeuwenoude spreekwoord. Soms is dat een schuld die pas na jaren of zelfs generaties later vereffend moet worden. Tegen die tijd zijn omstandigheden veranderd of is de originele intentie van de belofte vergeten. De belofte die ik destijds aan mijn Xerox deed kwam een jaar later weer op tafel. Maar nu met een andere inkoper… die heel anders tegen mijn goed bedoelde belofte aan keek. Dus een nieuw probleem. Dan doe je toch gewoon een nieuwe belofte? Probleem opgelost. Of toch niet?

Elke belofte is waardevol voor beiden
Elke belofte die je doet vertegenwoordigt een waarde voor de klant. Bijvoorbeeld: je probeert de klant zekerheid te geven door iets te beloven. In feite geef je iets waardevols aan de klant. Zou je daar niet iets voor terug kunnen vragen? Misschien wel terug moeten vragen? En wat is iets waardevols dat de klant jou kan geven?

Waardevolle beloftes in vier stappen
Waardevolle beloftes maak je in vier stappen:

  1. beloof bewust. Weet wat je belooft en doe beloof niet te snel. Wees specifiek in wat je belooft.
  2. leg de belofte vast. Voor jezelf als diegene die belooft als voor de ander aan wie je de belofte doet.
  3. vraag iets terug in ruil voor je belofte. Wat vraag jij terug van de ander of strooi je met beloftes omdat ze je toch niets kosten? Dat kan van alles zijn, wat heb jij nodig?
  4. kom je belofte na. Nakomen maakt je betrouwbaar en daarmee je belofte waardevol.

Want jouw belofte is waardevol. Vertegenwoordigt een waarde. De waarde is groot als je beloftes ook nakomt. Voor een waardevolle belofte mag je best iets terugvragen. Doe niet te snel een gratis belofte. Jouw waardevolle belofte is het fundament voor een uitstekende relatie met een superenthousiaste klant. Maak van een belofte ‘een kleine moeite, een groot plezier’ 😉

 

Foto: Flickr

ScaleUp Company