Voorkom groeischuld

De wereld verandert voortdurend. Snel beslissen is nu nodig. Maar beslissingen leiden vaak tot groeischuld met funeste consequenties. Wat is groeischuld? Hoe voorkom je dat het aan de toekomst van je bedrijf knaagt?

“Jaren geleden”, antwoordde de deelnemer op mijn vraag wanneer hij voor het laatst een training had gevolgd. “Deze training trok zijn aandacht”, vertelde hij. Tijdens de training merkte hij al snel op dat mede-cursisten meer wisten dan hij. En sneller dachten en gingen. “Ik heb last van achterstallig onderhoud”, verzuchtte hij.

Besluiten in het verleden kunnen leiden tot problemen in het heden. Deze deelnemer had het regelmatig te druk. “Na de zomer doe ik die training wel”, dacht hij terwijl hij zich weer in het werk stortte. Zo ging het jaren. Hij kwam er nu achter hoe groot de afwijking is. Alsof je van New York naar Amsterdam vliegt en uitkomt in het Midden-Oosten. Waar je niet wilt zijn.

Dat heet groeischuld. Dat je een quick-and-dirty beslissing neemt om nu snel een probleem op te lossen. Die vervolgens mogelijk negatieve consequenties in de toekomst heeft. En veel extra werk geeft. Ik schreef er eerder over in het artikel Groeischuld. Vooral bij ondernemers is de kans dat groeischuld ontstaat groot. Waarom? Omdat ondernemers enorm optimistisch zijn! Optimisme is prima en kan leiden tot groeischuld.

Een voorbeeld – misschien wel herkenbaar. Je haalt een supermooi project binnen. Je hebt er jaren aan gewerkt. Dit project maakt nu al 2016 tot het beste jaar ooit. Je hebt alleen wel een goede projectmanager nodig. Je gaat snel een wervingsproces in. Uit de 47 potentiële kandidaten spreek je er 12 telefonisch. Nodig je er 5 uit op gesprek. En kies je de beste.

Of de minst slechte…? Stel je voor dat deze projectmanager toch niet helemaal past? Of zeker niet past als je bedrijf twee keer zo groot is? De projectmanager lost nu je probleem wel op, maar kan een probleem in de toekomst vormen.

Haast en onkunde veroorzaken onmiddellijk achterstallig onderhoud als je nu een besluit neemt. Dat is groeischuld. Dat kun je in de toekomst natuurlijk wel weer oplossen. Maar waarom nu niet voorkomen?

Groeischuld kun je vaak voorkomen. Niet door langzamer te besluiten. Maar door op een andere manier naar besluiten te kijken. Bijvoorbeeld met de volgende tips:

  1. wees je bewust van groeischuld. Voordat je een besluit neemt, vraag jezelf: “Hoe kan dit besluit voor mijn bedrijf in de toekomst uitpakken?”
  2. beslis beter. Gebruik een tool die helpt bij het nemen van besluiten. Bijvoorbeeld OODA. Ik schreef eerder over Sneller en beter beslissen met OODA(XL).
  3. check het besluit met de kernideologie. Past een besluit bij de kernideologie? Past het bij onze core purpose en helpt het bij onze BHAG?
  4. bekijk het besluit door diverse lenzen. Met name de lens waarmee je naar de toekomst kijkt. Lees ook eens Niets is wat het lijkt. Dus klopt alles.
  5. leer van je besluiten. Noteer je besluiten en kijk elk kwartaal eens naar je besluitenlijstje. Welke besluiten hebben goed uitgepakt? Wat valt er op?
  6. wees realistisch. Snelheid boven perfectie is een belangrijk principe vandaag de dag. Dus besluit snel. En wees realistisch over de toekomst. Misschien is het wel een puik idee om die projectmanager nu aan te nemen. Ook als die niet helemaal past… Maar mensen veranderen maar beperkt. Dus wees realistisch over welke bij-effecten zichzelf oplossen en welke niet.

Kun je groeischuld altijd voorkomen? Nee. Maar zodra je je bewust bent van groeischuld voorkom je veel achterstallig onderhoud. Welk achterstallig onderhoud ligt er nu in jouw bedrijf (of bij jezelf)?

Bewaren

ScaleUp Company