Volle potentieel

Groeien mág. Groeien is goed. We moeten organisaties en mensen aanmoedigen om te groeien tot hun volle potentieel. Want pas dán gebeurt er iets! Maar wat is groeien tot je volle potentieel?

Het nieuwe groeien
Groeien lijkt uit. Maar in dit artikel pleiten we voor het nieuwe groeien. Het nieuwe groeien is gebalanceerd groeien. Niet eenzijdig gericht op korte termijn maar juist gebalanceerd. Balans tussen korte termijn succes en lange termijn bijdrage aan een betere wereld. Balans tussen excellente inhoud en voldoende verdienen. ‘Gewoon’ balans in alles.

Laatst vroegen een aantal mensen tot hoever je dan kunt groeien. Wat is het groeiplafond?

Groeien tot je volle potentieel
Je groeit tot je volle potentieel. Elk mens en elke organisatie heeft groei in zijn of haar DNA zitten. In de natuur groeit alles zoals dat voorbestemd is. Een cavia wordt geen leeuw. Een parmantig bonsaiboompje kun je niet verleiden om een stoere eik te worden. Stel je voor dat mensen en organisaties ook ‘natuurlijk’ zijn? Dat ze ook niet ongebreideld en tot voorbij de hemel kunnen groeien? Maar tot hoever kun je dan wel groeien?

Het enige dat je weet is dat je kunt groeien tot je volle potentieel. Steeds streven naar een volgende groeistap. Nieuwsgierig zijn of er misschien nóg meer inzit. Want niemand weet wat zijn of haar volle potentieel is. Dat kun je wel ontdekken. Met nieuwsgierigheid en vasthoudendheid kom je een heel eind. Maar waarom zou je eigenlijk willen groeien tot je volle potentieel?

Maak de wereld een beetje beter
Stel je eens voor dat elk mens en elke organisatie kan bijdragen aan een betere wereld. De één groots en meeslepend, de ander op de achtergrond. Maar beiden even cruciaal voor een beetje betere wereld. Het ‘enige’ wat je hoeft te doen is te groeien tot je volle potentieel. Je volle potentieel bereik je door te doen waar je goed in bent. Nieuwsgierig en vasthoudend zijn. Daarmee draag je bij aan een beetje betere wereld. Stel je voor dat ieder mens en iedere organisaties op zoek zou gaan naar zijn of haar volle potentieel?

Wat zou dát betekenen voor onze wereld?

ScaleUp Company