Volgens grootvaders recept
Marketing is vaak misleidend. En niet informatief. Een mooi voorbeeld is het banket speculaas van Hellema. Volgens mij klopt de verpakking niet helemaal 😉
Werkende marketing
Marketing kan wervend of informatief zijn. Maar niet misleidend. Misleidende marketing zet de klant bewust op het verkeerde been. Met als doel om tot koopactie over te gaan. Kijk om je heen en verwonder je. Bijvoorbeeld over de verpakking van Hellema Banketspeculaas.
Vogens grootvaders recept
“Volgens grootvaders recept” lokt de verpakking. Klinkt vertrouwd toch? En het kan niet slecht zijn, want vroeger was alles beter. Tenminste, dat wil de verpakking suggereren.
Maar wat is de werkelijkheid? Een blik op de ingrediëntenlijst onthult veel. Er staan allerlei ingrediënten op die in grootvaderstijd helemaal niet bestonden. Zoals natriumbicarbonaat, dinatriumdifosfaat en ammoniumbicarbonaat. En als ze al bestonden had Opa er vast niet aan gedacht hiermee te gaan kokkerellen. Maar ook glucosestroop en invertsuikerstroop stonden niet bij Opa in de keuken.
Of in combinaties waaraan Opa nooit zou denken om te te gebruiken. Zoals de combinatie van palmolie, raapzaadolie, kokosvet en palmpitolie. Opa had scheutig met de roomboterspatel gezwaaid.
Nee, ik betwijfel of dit speculaas is volgens grootvaders recept. Ik denk dat het gewoon een industrieel product is. Zonder liefde en aandacht en tegen zo laag mogelijke kosten. Wat denken jullie?
Meer Artikelen van Bart van Nol