Visie op sales 3.0

sales3_0

Sales. Omzet genereren. Een cruciale stap naar groei en bloei. Maar ook een stap waar veel mis gaat. Een visie op sales die werkt.

Sales
Sales is de derde stap van de groei- en bloeicyclus. Het is de vervolgstap na marketing. Marketing is de brug tussen strategie en sales. Marketing zorgt dat de juiste potentiële klanten aan de voordeur kloppen (lees het artikel). Als die aan de voordeur kloppen, wat doet sales dan?

Sales opent de deur en laat de klanten binnen! En zorg vervolgens dat de klanten zich thuis voelen. Sales beslaat het gehele proces van de potentiële klant die contact zoekt tot superenthousiaste klanten die regelmatig bij je kopen. Want het koop-verkoopproces is de laatste jaren wel fors veranderd.

Helpen aankopen
Het traditionele sales gaat vooral over producten pushen. Die tijd is voorbij. De crisis zorgt ervoor dat klanten de macht hebben en niet meer de leveranciers. De transparantie van internet geeft klanten als koper meer kennis dan de verkoper. Kijk maar eens bij de autodealer of een electronicazaak. De rol van de verkoper is daarmee fundamenteel veranderd. Van een gladde productpusher naar een empathische adviseur die de klant helpt aankopen. Die de klant begeleidt in zijn koopproces. Die hem helpt aankopen. Dat is de waarde die hij kan voegen.

Waarde toevoegen
Superenthousiaste klanten ervaren dat je bedrijf steeds waarde toevoegt. Waarde toevoegt aan hun doel of droom. We maken in deze groei- en bloeicyclus superconreet wat waarde is en hoe je dat toevoegt. Waarde toevoegen gaat niet over iets abstracts. We maken het superconcreet.

Definitie van sales
De definitie van sales voor de groei- en bloeicyclus is:

sales gaat om het bedienen van de klant op een zo rendabele en zo lang mogelijke wijze.

Het salesproces loopt vanaf het eerste moment dat een potentiële klant aangeeft behoefte te hebben aan uw propositie,

de eerste deal (transactie) tot en met een vruchtbare en langdurige relatie met superenthousiaste klanten.

Superenthouaste klanten
Superenthousiaste klanten zijn de ambassadeurs van je organisatie. Zij bevelen jouw organisatie aan bij anderen. Dat levert een constante stroom op van gekwalificeerde leads op. Namelijk precies die leads die je nodig hebt. De kernklanten. Die kloppen aan je voordeur. En als sales die nu binnen laat… De marketing- en salescirckel is rond. Tijd om te groeien. En te bloeien.

 

Foto: Flickr

ScaleUp Company