Vier energieniveaus

Hoeveel uur werk jij als ondernemer? 40, 50, 60 of zelfs meer? Stoer hoor! Je kunt beter je energie managen dan je tijd. Ontdek hoe je dat doet op vier energieniveaus.

Energie is alles
Het is productiever om je energie te managen dan je tijd. Dat ontdekte Tony Schwartz na onderzoek. Hij schreef er een boek over: The Power of Full Engagement. De subtitel vat het prachtig samen. Managing energy, not time, is the key to high performance and personal renewal. Het gaat er dus niet om of je 40, 60 of zelfs 80 uur per week werkt. Het gaat er om wat je neerzet. Energie is persoonlijk. Wanneer jij op je scherpst bent, kan juist een beruchte dip zijn voor je compangnon. Als jij supercreatief bent, dan moet je op dat moment geen belastingaangifte doen. Tijd is gemakkelijk te plannen, maar energie ook. Als je weet hoe het bij jezelf werkt. Dus leer jezelf en je eigen energie beter kennen. Hoe werkt dat?

Vier energieniveaus
Je hebt vier energieniveaus. Die energie kun je plannen, productief inzetten en opladen. En trainen! Iedereen weet dat je naar de sportschool gaat om je lijf conditioneel sterk te krijgen. Als je dat niet doet en je rookt, slaapt slecht, drinkt teveel en eet teveel dan voel je je lichamelijk slecht. Iedereen weet dat, maar hoe zit het dan met de andere energieniveaus?

Er zijn vier niveaus van energie:

 1. fysieke energie. Als je fysiek in goede conditie bent, dan voel je je lekker en heb je energie om je energiek te voelen. Fysieke energie gaat over de kwantiteit van je energie.
 2. emotionele energie. Deze emotionele laag van energie gaat over verbondenheid. Je emoties zijn naar buiten toe evenwichtig en je hebt een goed contact met je gevoel. Meer lezen? Ondernemen met gevoel. Emotionele energie gaat over de kwaliteit van je energie.
 3. mentale energie. Dit energieniveau gaat over focus. Ben je met de goede dingen bezig en doe je die met een positieve insteek. Of pak je van alles en nog wat op omdat je moet? Mentale energie gaat over de focus van je energie.
 4. spirituele energie. Spiritualiteit gaat over zingeving. Waarom doe je de dingen die je doet? Waarom wil je bereiken wat je wilt bereiken? Spirituele energie gaat over de kracht van je energie.

Als je op spiritueel niveau nog niet optimaal werkt, dan werkt dat door op alle andere lagen. Omgekeerd geldt dat ook, maar in veel mindere mate. Je fysiek niet lekker voelen werkt door in de andere lagen, maar beperkt. Hoe kun je deze lagen trainen en verzorgen?

Trainen en verzorgen
Dat we onze fysieke energie kunnen trainen, dat weten we wel. Maar ook de andere lagen kun je trainen en verzorgen. Per laag de belangrijkste aandachtspunten:

 • fysieke laag: slaap, oefening, voeding en hydratie.
 • emotionele laag: geduld, openheid, vertrouwen en plezier.
 • mentale laag: visualisatie, positieve affirmaties, positieve houding, meditatie
 • spirituele laag: eerlijkheid, integriteit, moed en doorzettingsvermogen

Er is nog veel meer over te zeggen. Maar de belangrijkste twee boodschappen zijn nu dat ieder mens vier energieniveaus heeft. En dat je de andere energieniveaus net zo kunt trainen en verzorgen als je fysieke niveau.

Vijf praktische tips
Vijf praktische tips uit het boek van Tony Schwartz:

 • werk in ‘blokjes’ tijd van 25 minuten en doe dan 5 minuten iets anders. Een praktische tool voor 25 minuten productiviteit is de Pomodoro Technique.
 • neem elke 90 minuten een langere rusttijd. Hoe lang? Dat hangt van allerlei factoren, kan 15 minuten zijn maar ook langer.
 • leer je eigen energieniveau kennen gedurende de dag. Iedereen heeft zijn of haar eigen patroon. Maak daar gebruik van.
 • plan je energie. Ik plan de ochtenden vooral voor creativiteit, schrijven, concepten uitwerken en lezen. En ’s middags leg ik graag contacten. Sales, presentaties, meetings. De ochtend- en middagwerkzaamheden omdraaien voelt echt veel minder lekker. Hoe is dat bij jou
 • plan je vrije tijd om op te laden. Meer lezen? De always on ondernemer is nu even uit.

En nu… vrijheid!
Deze periode staat in het teken van de gelukkige ondernemer. Vrijheid is daarbij het kernwoord. Waar zit de sleutel naar vrijheid in deze vier lagen? De kiem van vrijheid begint in de spirituele laag met weten wat je wilt en daar met passie voor gaan. In het mentale niveau kun je dat versterken en dat uit zich weer in het gevoel van vrijheid. Heerlijk. Je wordt er blij van en je gaat rechtop staan. Vrijheid begint met weten wat je wilt en weten wat je niet wit.

Het boek The Power of Full Engagement is inspirerend en praktisch, met vele invulformulieren waarmee je gelijk aan de slag kunt. Een aanrader!

Ieder mens heeft vier energieniveaus – hoe werk jij met jouw energie? 

ScaleUp Company