Verslag Gazelles Growth Summit Europe

Woensdag 18 mei jl. verzamelden 200 internationale ondernemers en hun teams in Rotterdam voor de eerste Gazelles Growth Summit Europe in Nederland. De campus van de Erasmus universiteit was de plaats waar iedereen in afwachting was van een intensieve en inspirerende dag over groei. En die belofte werd geheel door Gazelles ingelost!

Growth Summit
Het concept van de Growth Summit is beproefd. Het Amerikaanse Gazelles van ‘growth guy’ Verne Harnish organiseert al vele jaren met succes de Growth Summit in de VS. Sinds een aantal jaren ook in Australië en sinds vorig jaar eindelijk in Europa. De Nederlandse primeur was in 2011.

Het recept van de Growth Summit is eenvoudig: een hele dag vier topsprekers een groeithema laten uitwerken en ondertussen voldoende ruimte bieden om te netwerken.

Vier topsprekers
Verne Harnish trapte af met zijn inspirerende presentatie over de Seven Strata of Strategy. Door deze zeven strategische lagen goed te formuleren verdien je strategisch voordeel ten opzichte van je concurrenten en ben je klaar voor duurzame groei.

David Meerman Scott sprak over Real-Time Marketing and PR. Hij gebruikte lokale voorbeelden (weet je welke WC’s in Rotterdam schoon zijn?) en goed gekozen videos. Scott snijdt als belangrijkste thema aan dat online marketing niet over tools gaat, maar over mindset.

Na de lunch was de beurt aan Alexander Osterwalder. Als enige niet-Amerikaanse spreker had hij best moeite om zich staande te houden tussen het verbale en visuele geweld van de Amerikanen. Wie daar door heenprikte ontdekte dat hij een superpraktische tool presenteerde om business modellen te visualiseren. Osterwalder zette iedereen aan om onmiddellijk met zijn of haar business model aan de slag te gaan. Met gele post-its en overleg binnen teams werden brilliante business modellen vastgelegd.

De vierde spreker was me er één. Geoff Smart. Via Skype. Iedereen hield de adem in. Een spreker via Skype… Maar wat voor een spreker. Smart is grondlegger van de Topgrading-methode en vertelde over de do’s and don’ts van het werven van mensen. De man beheerste het Skype-presenteren volledig met onverwachte opmerkingen (‘the backpack guy in the back of the room’) en visuele en auditieve ondersteuning (het opeten van zijn camera en de gong). We zijn getuige geweest van hoe kennisoverdracht in de toekomst kan plaatsvinden. Toekomst? Nee, het gebeurde nu al.

Verne Harnish sloot vervolgens af en vroeg iedereen om concrete tips op te schrijven. Dat was eenvoudig. De hele dag stond in het teken van de ‘take home value’. Best practices om van te leren en de volgende dag praktisch in de eigen situatie toe te passen.

Hard werken
Iedereen moest vanaf 08:00 aantreden en om 09:00 begonnen we. De dag duurde tot 18:00 en de borrel daarna werd goed bezocht om na te praten en te netwerken. Een bijna on-Nederlandse intensieve dag maar niemand maalde daarom. Inspiratie geeft energie!

Volgend jaar
De enquete liet een NPS zien van meer dan 50%! Doel geslaagd. Deelnemers geïnspireerd tot groei. Tot volgend jaar.

Foto’s

“Groeiles: voor sneller en slimmer groeien”
COLUMN – Columnist Kees de Jong benadrukt het belang van sneller en slimmer groeien. ‘Twee keer zo snel groeien met de helft van het aantal uren? Het kan!’

ScaleUp Company