Verdubbel je cashflow in twaalf maanden

Dit artikel is ter voorbereiding op de Masterclass Scaling Up: CASH editie. Klik hier voor meer informatie over deze dag.

Cash. Cash is King. Cash is de zuurstof van je bedrijf. Zonder cash is het einde oefening. Welke rol speelt cash en hoe optimaliseer je de cashflow?

Cash is King

Cash is als zuurstof. Zonder cash heeft je bedrijf geen lucht meer. Hoe minder lucht, hoe minder opties. En verlies je al snel de regie over je bedrijf en je toekomst.

Cashflow is de cash die door je bedrijf stroomt. De cashflow kan positief zijn (er komt meer geld binnen) of negatief zijn (er stroomt geld je bedrijf uit). Als er structureel meer cash je bedrijf uitstroomt, dan loopt je bankrekening leeg. Tot de bodem van je schatkist is bereikt. Als je dat niet inzichtelijk hebt, dan ben je op dat moment te laat.

Maar teveel cash is ook niet goed. Teveel cash leidt tot verslapping, minder scherp zijn en verlies aan focus. Mijn ervaring met investeringsmaatschappijen en grote sommen geld onderbouwen dit standpunt. Dat geeft voldoende stof voor een ander artikel 😉 Maar hoe beheer je je cash?

Met:

  • 3 financiĂ«le knoppen
  • 4 cycli
  • 3 verbeteringen

Drie financiële knoppen

Er zijn drie grote knoppen die je gebruikt om je bedrijf financieel te beheren:

  • de balans. Dit is een staat van middelen die je bezit of schuldig bent. Schuld is een negatief bezit. De balans vertelt hoe goed je het in het verleden hebt gedaan. De balans zegt niets over de toekomst van je bedrijf.
  • de winst- en verliesrekening. Dit is een staat die beschrijft hoe je het doet. Inkomsten minus uitgaven geeft de winst. De winst- en verliesrekening beschrijft hoe goed je het doet. De winst- en verliesrekening zegt niets over de toekomst van je bedrijf.
  • de cash. Dit vertelt hoeveel vrije cash je bedrijf heeft om te gebruiken. Je kunt de cashpositie in de toekomst voorspellen.

Banken en financiers leggen nadruk op de balans. De aandeelhouders kijken vooral naar winst- en verlies. En jij als ondernemer? Natuurlijk houd je balans en winst- en verliesrekening in de gaten. Maar vooral de cashpositie en cashflow! Dat is de toekomst van je bedrijf.

Vanuit meer filosofisch perspectief gaat de balans over ‘hebben’. De winst- en verliesrekening over ‘doen’. En cash? Over ‘kunnen’! Met cash kun je nieuwe kansen ontdekken en verzilveren. Kun je je bedrijf ontwikkelen tot het volle potentieel.

Maar hoe kun je nu de cashflow verbeteren?

Vier cycli

Elk bedrijf kent vier cycli:

  • de salescyclus. De cyclus vanaf het eerste moment dat je met een potentiĂ«le klant in contact komt tot aan de deal. Soms is dat een dag, soms veel langer. Als je automatiseringsprojecten verkoopt kan het zo maar zes tot twaalf maanden zijn.
  • de leveringscyclus. Dit is de tijd van deal tot oplevering. Dit kan direct zijn maar ook lang duren. Software-projecten duren zo maar drie tot zes maanden. Of langer.
  • de betalingscyclus. Deze cyclus gaat over facturering en betaling door de klant. Vanaf de eerste factuur tot de betaling.
  • de productie- en voorraadcyclus. Deze cyclus is iets anders. Deze gaat niet over het directe proces met klanten. Natuurlijk wel ondersteunend aan dit directe proces. In deze cyclus gaat het over het opbouwen van voorraad of het produceren en ontwikkelen van producten. In deze productie- en vooraadcyclus kan veel cash gaan zitten. Heel veel cash. En ongemerkt omdat dit niet via de winst- en verliesrekening gaat. Dus dat willen sommige ondernemers nog wel even over het hoofd zien.

In elk van deze vier bedrijfscycli kun je de casfhlow optimaliseren. Hoe?

Drie verbeteringen

Op elk van deze vier cycli kun je drie verschillende verbeteringen doorvoeren:

  • cyclus verkorten. Elke cyclus kun je verkorten. Stel je voor dat je de salescyclus kunt verkorten met twee maanden. Wat zou dat voor je cashflow betekenen? Of dat je elke twee weken gaat facturen in plaats van eens per maand?
  • fouten elimineren. Fouten elimineren leidt tot duidelijke verbetering van cash. Stel je voor dat je geen product- en leverfouten meer maakt. Wat zou dat betekenen voor retouren, garantieclaims en omruilingen? Zou dat schelen in cashflow?
  • businessmodel verbeteren. Kunnen we anders kijken naar een cyclus? Wat kunnen we structureel verbeteren? Bijvoorbeeld het productizen van onze dienstverlening. Of proefprojecten introduceren waardoor klanten sneller overtuigd raken over de kwaliteit van onze software?

Cashflow Optimaliseren

De cashflow optimaliseer je door in elk van de vier cycli de drie verbeteringen door te voeren. Doe de oefening maar eens. Schrijf de vier cycli op en bekijk per cyclus hoe je die kunt verkorten, hoe je fouten kunt elimieren en de cyclus opnieuw kunt uitvinden. Betrek je team erbij. En je zult verbaasd staan over de hoeveelheid aan suggesties en het gemak waarmee ze doorgevoegd kunnen worden.

Tot slot: vier praktische tips

Tot slot vier praktische tips om je cashflow te beheren:

  1. kijk elke dag naar de bankstand. Dat maakt je bewust over je cashpositie.
  2. laat klanten op tijd betalen en betaal zelf op tijd. Jaag op je debiteuren en betaal je crediteuren op tijd. Waarom crediteuren op tijd betalen? Omdat dit je relatie met crediteuren goed houdt. En je systeem niet verstoort.
  3. laat het geld rollen. Wat ik daarmee bedoel? Grote verstoringen verstoppen het systeem. Denk aan vakantiegeld die je in mei moet betalen. Of als je een leverancier niet betaalt wegens een geschil. Te lang niet betalen en er geen rekening mee houden leidt onherroepelijk tot problemen. Een oplossing kan een spaarrekening zijn.
  4. houd een wekelijkse liquiditeitsprognose bij. Daarin houd je alle betalingen en uitgaven op weekbasis bij. Lijkt een beetje overkill in cashrijke tijden. Maar deze discipline verdient zich driedubbel terug in casharme tijden. Als de schatkist bijna leeg is ben je te laat om het dan nog in te voeren.

Scaling Up belooft de cashflow van elk bedrijf binnen twaalf maanden te verdubbelen. Onrealistisch? Nee. In veel bedrijven is er veel ‘laaghangende’ cash te plukken. Door in te zoomen op de vier cycli en daarop de drie verbeteringen door te voeren verdubbelt ieder bedrijf binnen twaalf maanden de cashflow. Gegarandeerd!


Verwacht jij groei in 2019 en wil je jouw cashflow optimaliseren? Op 27 november hebben we een Masterclass Scaling Up: CASH editie. Klik hier voor meer informatie en aanmelding.

ScaleUp Company