Verandert de wereld steeds sneller?

De wereld verandert. Zoveel is wel duidelijk. Toch? Maar het lijkt net of de wereld steeds sneller verandert. De ene verandering is nog niet klaar of de andere verandering dient zich aan. Maar verandert de wereld inderdaad steeds sneller?

De middeleeuwse koopman
De koopman liet in de middeleeuwen de prijs van zijn koopwaar afhangen van een handvol zaken. Het weer speelde een belangrijke rol, zeker bij groente en fruit. De afstand van zijn woonplaats tot de stad en de hoeveelheid struikrovers die hij tegenkwam. Tot slot de directe concurrentie die letterlijk naast hem zaten. Dat was ’t zo wel een beetje. Meer variabelen waren er niet bij het bepalen van zijn prijs. Dat is vandaag wel anders!

Multivariabele wereld
In onze huidige wereld hangt alles van elkaar af. De variabelen zijn niet meer lokaal maar globaal. Sommige van die variabelen spelen een superbelangrijke rol. Hoeveel prijzen zijn tegenwoordig niet afhankelijk van olie, zoals plastic, transport en voeding? De olieprijs hangt op zijn beurt weer af van allerlei andere zaken zoals de koers van de Amerikaanse dollar, een mogelijke terroristische dreiging en de fantastische economische groei in China met de daarbij behorende vraag naar olie. Om nog maar eens te zwijgen of belastingmaatregelen van de overheid. Daar is de laatste tijd ook geen peil op te trekken 😉

Ik kijk nu naar de aardbei op mijn bord die ik gekocht heb bij een boer een kilometer verderop en realiseer me dat de prijs die ik hiervoor betaald heb afhankelijk is of Wilders die wat wilde proefballonnetjes oplaat of de lancering van de Noord-Koreaanse raket wel of niet mislukt.

Er zijn ontelbare variabelen die een rol spelen en ook nog eens onderling afhankelijk zijn. Zowel de olieprijs als de dollarprijs kunnen beide stijgen door het oplopen van de spanning in het Midden-Oosten. Er is dus altijd wel een variabele die waar ter wereld verandert. En leidt tot een andere prijs voor de aardbei die nu op mijn bord ligt. Geen wonder dat verandering zich steeds sneller aandient.

Nieuwsgierig en optimistisch
De wereld verandert dus inderdaad sneller dan vroeger. Steeds sneller. Verandering leidt tot nieuwe situaties en oplossingen die op hun beurt leiden tot nieuwe problemen en… ja, nieuwe verandering. Ik ben nieuwsgierig en optimistisch over wat er ontstaat. Hoe de chaos en onzekerheid leidt tot een nieuwe balans. Of zit die balans misschien in permanente verandering?

ScaleUp Company