van taakje naar impact

Wat doe je vandaag? Vaak sommen mensen taakjes op. Aan hoe ze de dingen moeten doen. Niet wat ze moeten doen. Hoe werk je met impact?

Taakjes

Taakjes geven aan waarvoor je je vandaag inspant. Een offerte schrijven. Klanten bellen. De agenda voorbereiden. Taakjes doe je. Taakjes zijn concreet en kun je afvinken van je todo-lijstje. Dat voelt goed. Het zijn zinvolle activiteiten. Toch? Wat maakt ze eigenlijk zinvol?

Resultaten

Resultaten zijn de uitkomsten van één of meerdere taakjes. Waar een taakje gaat over inspanning, gaat een resultaat over een uitkomst. Een uitkomst is een stuk lastiger. Want daar heb je vaak andere mensen bij nodig. De getekende offerte bellen. Drie klanten bellen die enthousiast zijn over onze upgrademogelijkheden. De agenda rondgestuurd. Een taakje kan al resultaat hebben. Soms moet je meerdere taakjes combineren voor resultaat. Resultaten realiseer je. Een resultaat is af en draagt bij. Maar zijn resultaten altijd zinvol?

Impact

Impact is het effect van resultaten. Niets is zo stom als resultaten realiseren die niet bijdragen. Die er niet toe doen. Resultaten die impact hebben doen er toe. Wat is impact? Impact is het doorwerken van resultaat. Niets is zo mooi als een resultaat dat een blijvend resultaat heeft. Het binnenhalen van een launching customer voor een nieuw product is resultaat. Maar als je de juiste launching customer weet te verleiden, dan heeft dat impact van jewelste. Terwijl een launching customer binnen halen die het toch net niet snapt véél minder impact heeft op onze toekomst. Je kunt de gunstige voorwaarden creëren voor impact. Door de goede resultaten te realiseren.

Stenensjouwers of kathedralenbouwers

Een eeuwenoud verhaal luidt als volgt. Het was een drukte van belang op de kade. Sjouwers tijlden grote stenen van boot naar werkplek. Een voorbijganger ziet dat eens een tijdje aan. Zijn nieuwsgierigheid was gewekt. Hij vroeg aan de eerste stenensjouwer wat hij aan het doen was. “Ik sjouw stenen”, mompelde deze. Bij de volgende drager vroeg de voorbijganger het weer. Met een ander antwoord tot gevolg. “Ik bouw een mooie muur, kijk daar maar”. De derde drager stelde fier: “Ik help meebouwen aan een kathedraal”. Dat is het verschil! Dat maakt verschil!

Impact gaat over waarom je het doet, resultaten over wat je wilt bereiken en taakjes hoe je het doet.

Wat ga jij vandaag doen?

ScaleUp Company