Van je gevoel naar actie

Van gevoel naar actie

Gevoel is een prima ondernemerskompas. Maar hoe kom je van gevoel naar actie? Stel vier vragen aan jezelf en je weet het.

Gevoel
Luisteren naar je gevoel is cruciaal. Je gevoel is een betrouwbare tool voor wat je nodig hebt. Ik schreef er al eerder over in Ondernemen met gevoel en Focus op je gevoel, niet op het doel. Het gevoel vertelt veel, maar soms is dat meer een soort fluisteren. Zoals laatst. Ik had al een paar dagen een onrustig gevoel. Ik voelde onrust iot het diepst van mijn tenen. Het gevoel kwam op en ging weer. Rationeel sloeg ik mijn gevoel netjes plat. “Ik kan niet onrustig zijn, want alles loopt op rolletjes”. En “Daar heb je dat stomme onrustige gevoel weer, laat ik maar even iets gaan doen dan gaat het weg”. Hoe dan ook, de onrust kwam steeds weer terug. Niet overheersend, maar wel luid en duidelijk. Maar hoe kom ik nu van gevoel naar actie?

Vier vragen
Stel jezelf vier vragen en je komt van gevoel naar actie:

  1. wat vind ik ervan? Of voor meer gevorderden: wat voel ik? Er gebeurt iets. Of juist niet, maar er is steeds dit gevoel. Luister naar dat gevoel. Wat is het? Irritatie, spanning of misschien onrust zoals in mijn geval. Koppel het gevoel aan jezelf, aan iets wat je nodig hebt en wat je belangrijk vindt. In mijn geval was het glashelder waar het gevoel vandaan kwam. Het ging over een samenwerking die voor mij belangrijk is.
  2. wat wil ik? Bepaal precies wat je wilt. En dan bedoel ik niet: “De onrust oplossen”. Nee, het gevoel is het gevoel. Maar wat zou je willen bereiken in antwoord op het gevoel? Hoe zou je je willen voelen? Welke ideale situatie leidt tot dit gevoel? Ik zou graag een samenwerking willen die beide kanten op stroomt en waar ik inspiratie en energie voel. Duidelijk, dat is wat ik wil.
  3. wat ga ik doen? Vanuit wat je wilt bepaal je wat je gaat doen. Van voelen ga je nu over in handelen. Bepaal welke acties je moet doen.
  4. wie kan me helpen? Misschien wel de belangrijkste vraag. Wie kan me helpen? Vroeger wilde ik het liefst alles alleen doen. Dat ging sneller en vaak beter. Een oud Afrikaans spreekwoord inspireerde me. ‘Als je snel wilt gaan, ga dan alleen. Als je ver wilt gaan, ga dan samen.’ Daarom vraag ik steeds: “Wie kan me helpen?” Met vaak verrassende gevolgen.

Zie je dat vragen 1 en 2 gaan over jouw binnenwereld? En dat vragen 3 en 4 gaan over hoe je dat naar je buitenwereld brengt?

Je hebt slechts vier vragen aan jezelf nodig om van je gevoel naar actie te komen.

Klinkt gemakkelijk toch?

 

Foto: Flickr

ScaleUp Company