Valse verwachtingen van Fyra

De Fyra. Komt met veel bombarie tot stilstand. Allerlei partijen spelen haasje over. Of schuiven elkaar de zwarte Piet toe. Maar wat is de positie van de klant en medewerker?

Problemen
Er zijn veel problemen met de Fyra. Zoveel is duidelijk. Zowel productproblemen met de trein als relationele problemen met België. De kranten staan er bol van. Over de problemen en wat nu die problemen veroorzaken. Scherpe analyses en veel gedoe over schuldvraag.

Ik lees over politieke keuzes. Over kostenbesparingen. Over vertragingen (vijf jaar!). Die vermaledijde aanbestedingsregels. Moeten kiezen voor de laagste prijs. Terwijl de concessie de hoofdprijs kostte. En wie bood de laagste prijs? AnsaldoBreda uit Italië. Zonder enige ervaring met het bouwen van hogesnelheidstreinen. Maar wel met een spoor van probleemprojecten. Als mijn bedrijf zo’n trackrecord zou hebben, zouden we geen opdracht meer krijgen. Maar met aanbestedingsregels is dat allemaal anders. Dan kies je niet voor beproefde concepten als de ICE in Duitsland en TGV in Frankrijk. Dan hoef je niet na te denken over klanten en medewerkers.

Klanten en medewerkers
Het belang van de klant is niet zichtbaar. Die van de medewerker ook niet. Zo te lezen hebben de belangen van klanten en medewerkers een beperkte rol gespeeld in het aanschafproces. Als ze al een rol hebben gespeeld. Maar ze draaien nu wel op voor het belabberde resultaat. Direct en indirect. Door vertraging, problemen, agressie en kostenverhogingen. De bonden nemen het op voor de medewerkers. Maar wie neemt het op voor de klanten?

Wat moet ik met de nog niet afgestempelde kaartjes in mijn portemonnee? En hoe zit met ons belastinggeld? En wie gaat dit allemaal betalen?

Heel veel vragen. Vanmiddag pak ik de auto. Kost ’n paar centen maar ik heb geen valse verwachtingen. Dat scheelt gemoedsrust. Neem de menselijke maat volgende keer mee in de aanbesteding.

ScaleUp Company