Twitter is niets voor ons!

“Twitter is niets voor ons”, zo stelde de verkoopdirecteur van een middelgrote onderneming. “Al die mensen die maar vertellen over wat ze vanavond eten”. Ik snapte zijn opmerking. Maar er gaat meer schuil. Over van binnen naar buiten kijken.

Hamburger
“Ik wil van mijn klanten niet weten dat ze vanavond een hamburger met ketchup eten”, vertelde de verkoopdirecteur. “Want dat is Twitter toch, veel berichten die nergens over gaan”. Aan de vooroordelen kun je onmiddellijk horen of iemand wel of geen ervaring heeft met Twitter. Maar wat kun je als bedrijf dan wel met Twitter?

Doelgroep
Als je doelgroep (nog) niet twittert, dan hoef je als aanbieder ook niet te twitteren. Het is weinig effectief om een communicatiekanaal op te zetten als er aan de andere kant niemand luistert. Dus de eerste stap is om je doelgroep door en door te kennen. Zelfs zo goed dat je weet wat je kernklant als ontbijt eet. Maar wat kun je dan wel met Twitter als je doelgroep daarop blijkt te zitten?

Informeren
Twitter is goed om te informeren. Informeren is niet het vertellen dat je een nieuw product hebt of een nieuwe medewerker. Dat mag ook wel, maar het delen van kennis en ervaring is veel effectiever. Tips over het gebruik van je product, trends in de markt, een klant die iets positiefs over je organisatie zegt. Minder op directe verkoop gericht, meer de focus op het opbouwen van vertrouwen.

Dialoog
Twitter is ook uitstekend geschikt voor dialoog met klanten. Een aantal organisaties doen dat uitstekend. Zoals bijvoorbeeld KLM, Emerce en bol.com. Ik liep tegen een probleem aan met een bij bol.com gekocht eBook en meldde dat op Twitter. Wie weet had iemand wel een oplossing. Een paar minuten later meldde bol.com zich via Twitter, vroeg om een ordernummer en kwam met tips die tot een oplossing leidde.

Kroeg
Twitter is eigenlijk net een kroeg. Leuke gesprekspartners volg je en opscheppers mijdt je. Zo werkt Twitter ook. Je volgt de organisaties en individuen die je interessant vindt en ontvolgt die volgers die toch niet zo interessant blijken.

5 Twittertips

  1. twitter onder je eigen naam, niet onder je bedrijfsnaam
  2. stuur veel tweets (berichtjes) met interessante weetjes voor je doelgroep
  3. wissel af en toe af met tweets over je eigen producten, diensten en organisatie
  4. gebruik Twitter als experiment serieus voor één maand en evalueer daarna
  5. wees menselijk in je tweets, geautomatiseerde of te gepolijste berichten schrikken af

Twitter is een prima tool om de doelgroep te informeren en om in dialoog te gaan met klanten. Belangrijke randvoorwaarde is dat je doelgroep op Twitter zit.

ScaleUp Company