Tweetraps BHAG van de ondernemer

De BHAG. De grote droom van de onderneming. Superbelangrijk voor de energie om tot grote daden te komen. Maar soms heeft de ondernemer achter de onderneming nóg een grote droom. Een soort tweetraps BHAG. Maar werkt dat wel in de praktijk?

De BHAG
De BHAG is de grote droom van de onderneming. De Big Hairy Audacious Goal. Lees er hier meer over. De BHAG geeft richting en duidelijkheid. Een goede BHAG mobiliseert een energie van jewelste. Dat is goed voor superenthousiaste medewerkers, dat is goed voor klantbeleving en een BHAG maakt het bestaansrecht van de onderneming gelijk duidelijk.

Eigenlijk zijn er maar twee zaken belangrijk: je BHAG en wat je dit kwartaal gaat doen. Maar is de BHAG van de onderneming wel altijd de BHAG van de ondernemer?

De BHAG van de ondernemer
Regelmatig heeft de ondernemer een andere BHAG dan de onderneming. Zeehondjes redden op de noordpool. Waterputten slaan in Afrika. Het klinkt nu niet serieus, maar ze zijn bloedserieus. En goede ondernemers dus de kans dat het hun gaat lukken is groot. Maar dat is toch een andere BHAG dan van hun onderneming?

Tweetraps BHAG
De ogen van de ondernemer twinkelen bij de BHAG van de onderneming. Maar hij gaat écht stralen als hij het over zijn eigen BHAG heeft. Waarom is dat eigenlijk niet één BHAG? Zou dat niet veel gemakkelijker zijn?

“Ja maar…” hoor ik al snel. “Ja maar, misschien vinden mijn medewerkers dat niet belangrijk”. Of “Ja maar, laten we eerst geld verdienen met de organisatie en daarna hebben we tijd voor dergelijke idealistische zaken”. Rationeel klinken dit als goede en misschien wel verstandige momenten. Maar wat doet het met de ondernemer als hij het volgen van zijn eigen droom zo lang uitstelt? Kan dat eigenlijk wel?

En misschien nog belangrijker… welke kracht zou de ondernemer ontketenen als er maar één BHAG is? Wat zou dat betekenen voor de klanten van de ondernemer?

Wie heeft ervaring? Juist met één BHAG waarbij ondernemer en onderneming op één lijn zitten. Of misschien wel met twee BHAGs? Wat werkt wel en wat werkt niet?

ScaleUp Company