Successful Online Business in 2012

2012 ligt aan onze voeten. Genoeg uitdagingen. Maar ook meer dan genoeg kansen. Als je je organisatie successen wilt boeken online, dan is het nu de tijd. Maar wat heb je daar voor nodig? De drie ingrediënten voor een succesvol online business.

Duurzaam Succes

Succes is belangrijk voor groei. De vertrouwde Van Dale (maar nu op internet) geeft als definitie voor succes: suc·ces [sukses] het; o -sen 1 goede uitslag; geluk 2 bijval. Succes is de goede uitslag van de inspanningen die je levert. Daarvoor is een dosis geluk nodig. Geluk biedt de mogelijkheid om kansen in te koppen. Dat leidt tot succes. Wat we willen is dat het succes duurzaam is, langere tijd duurt.

Maar hoe kunnen we nu zien of een organisatie succesvol is?

Meten van succes

De eenvoudigste manier om succes te meten is in geld. Bijvoorbeeld omzet. Als we veel omzet realiseren, dan zijn we succesvol. Geld is een voor iedereen aansprekende methode. We hebben alle systemen al in de organisatie om omzet en marge te meten. Het is een universele indicator die we kunnen gebruiken om te benchmarken. Onze omzet is 12% hoger dan dat van onze concurrent, dus we zijn succesvoller. Maar deze methode zegt niets over toekomstig succes. Hoe maximaliseert de kans of een organisatie succevol wordt?

Drie ingrediënten

Drie ingrediënten maken een organisatie succesvol:

  • geloofwaardig aanbod — heeft onze organisatie een geloofwaardig aanbod en de vaardigheden die daarbij horen? Een helder gefocust aanbod is geloofwaardiger dan ‘wij doen alles voor iedereen’-aanpak. De vaardigheden die de organisatie in huis heeft moeten natuurlijk aansluiten op dit aanbod. Als je een internetburo bent, dan heb je natuurlijk SEO vaardigheden in huis. Als je een architect bent, dan kun je natuurlijk schaalmodellen maken. De trend is dat een specialisme de beste invulling is van een geloofwaardig aanbod.
  • track record — heeft onze organisatie een track record opgebouwd van aansprekende projecten, waarbij wij onze vaardigheden goed hebben ingezet?
  • relevante netwerken — bevindt onze organisatie zich in de relevante netwerken? Zijn wij zichtbaar binnen de relevante netwerken? Worden wij gevonden binnen deze netwerken? Het gaat hier om netwerken in de bredere zin. Niet alleen netwerken om het netwerken. Maar heeft de organisatie ook relevante klanten? Een branchegerichte specialisatie (waarbij geloofwaardig aanbod en relevante netwerken elkaar versterken) betekent dat je organisatie aansprekende en relevante klanten acquireert. Relevante klanten moeten op je verlanglijstje staan of op je track record.

Deze drie ingrediënten gelden natuurlijk voor elke organisatie en zijn van toepassing op het off-line en on-line werkgebied. Laten we deze drie ingrediënten eens verder uitdiepen voor online succes.

 

Drie ingrediënten vertaald naar online

Online gelden andere regels dan offline. Veel regels en principes zijn online en offline gelijk. Maar op zes punten verschilt online toch fors van offline. Wij schreven hier al eerder over in “Zes redenen waarom klantbeleving via internet anders is“. Dit betekent voor de drie ingrediënten:

  • online geloofwaardig aanbod — het aanbod moet online specifieker zijn dan in de reële wereld. Onderzoek toont aan dat 94% van de bezoekers direct de website weer verlaat als ze niet vinden wat ze zoeken. Met design en de juiste woorden trek je de bezoeker ‘naar binnen’. Die woorden zijn ook belangrijk voor de vindbaarheid. “Alles voor iedereen” werkt niet. Specifieke woorden wel. Specialiseren is cruciaal.
  • online track record — dit doe je onder andere door referentiecases te beschrijven. Met video en andere mogelijkheden kun je klanten vragen in 1 a 2 minuten iets over de ervaring met je organisatie te vertellen. Kort en krachtig en superwaardevol. Maar er is meer. Een BLOG, reacties op fora, een boek, het zijn allemaal concrete en ‘tastbare’ zaken die aangeven hoe betrokken en daadkrachtig je organisatie is. Zeker als je daarbij de specialistische kennis van je organisatie deelt en niet alleen reclamemateriaal maakt.
  • online relevante netwerken — hierbij is het belangrijk om op die plekken te zijn waar je kernklant is. De kernklant komt niet meer naar jouw organisatie, jouw organisatie gaat naar de kernklant. Dat betekent dat je tools en websites gebruikt die je kernklant ook gebruikt. Je hoeft niet op Twitter als je kernklant dat ook niet zit. Ook hier is kiezen belangrijk. Als je je organisatie profileert op netwerken die er in de ogen van je kernklant niet toe doen, diskwalificeer je jezelf. Terwijl jij denkt “het kan geen kwaad, wie weet hoe een koe een haas vangt” denkt je kernklant “die snappen mij niet” en surfen verder.

Klinkt logisch toch? Bekijk de aanwezigheid van je organisatie online eens op basis van deze drie ingrediënten. Kijk eens naar andere aanbieders, bijvoorbeeld je concurrenten en nog meer organisaties die je inspireren. Hoe doen zij het? Je zult verbaasd zijn over het verschil in uitstraling en inhoud tussen organisaties die niet kunnen of durven te kiezen en die dat wel doen. Want uiteindelijk begint het met kiezen.

 

Successful Online Business begint met kiezen. Welke keuzes maak jij voor 2012?

ScaleUp Company