Succesfactor significantie

succesfactor significantie

 

Wat is nú belangrijk? Het is één van de moeilijkste vragen die ik mezelf als ondernemer stelde en nog steeds regelmatig stel. Het antwoord bepaalt hoe effectief ik ben. Eisenhower helpt mij daarbij. Recentelijk leerde ik dat er nog een derde dimensie is. Nu weet ik wat nú echt belangrijk is.

Teveel prikkels
Regelmatig loop ik vast. Allerlei mensen om mij heen willen van alles van me. Medewerkers, klanten, belastingdienst of de bank. Altijd zit ik wel ergens in een procesje. En dan heb ik nog mijn eigen ideeënfabriek. Hoeveel kansen ik wel niet spot of prachtige en krachtige ideeën die ik krijg. Alles lijkt prioriteit. Maar soms zie ik door alle prioriteiten de echte prioriteit niet meer. Het ergste is als er een afspraak uit valt. En ik zo maar twee uur ‘vrij’ heb. Want dan gebeurt het.

Wat ga ik nú doen? Pfff. De matrix van Eisenhower gaf me altijd een goede leidraad. Je verdeelt je taken op twee assen. Belang en urgentie. Taken die belang en urgentie combineren, die pak je als eerste op. Daarna de taken die belangrijk zijn. Duidelijk. En toch kwam ik zo nu en dan apathisch tot stilstand. Wat ga ik nú doen?

Significantie
Significantie gaat over betekenis. Wanneer is een project of taak betekenisvol voor je? In het boek Procastinate on Purpose van Roy Vaden las ik de volgende definitie. Significant wil zeggen dat wat je nu doet je in de toekomst tijd bespaart. Mooi! Dat is het ultieme werken áán je bedrijf in plaats van in je bedrijf. Significantie is dus een soort übervorm van belang. Op dit moment valt voor mij onder significantie het schaalbaar maken van producten en processen. Hoe beter ik dat nu doe, hoe meer tijd en energie ik voor mijzelf vrijspeel in de toekomst. Het feit dat ik nu weet dat dit niet alleen belangrijk is maar ook significant is, geeft mij een extra dimensie. En extra motivatie om het te doen.

Succesfactor significantie is de superproductieve derde dimensie naast belang en urgentie. De dimensie waarmee je het meeste verschil maakt.

Stel, je hebt nu plotseling twee uur vrij. Wat ga jij doen?

ScaleUp Company