de strategiecascade voor een strategie die goed voelt

Strategie maak je in een paar uur, verbeter je in een paar maanden en werkt pas na een paar jaar. Scaling Up gebruikt het egelconcept van Jim Collins om strategie te maken. Dit artikel geeft een ander proces voor het formuleren van je strategie. Het verschil? Strategie maak je van buiten naar binnen en niet andersom.

Strategie maken is een proces. Het zijn een aantal stappen die je neemt en daarmee ‘bouw’ je de strategie van je bedrijf. In Scaling Up zijn die stappen:

  • bepaal de core purpose (de ‘why’, het bestaansrecht van het bedrijf). Dat wat het bedrijf en jou als ondernemer energie geeft.
  • bepaal de kerncompetenties. De kwaliteiten waarin het bedrijf uitzonderlijk goed in is.
  • bepaal de profit / x. De economische motor, de ‘X’ die schaalbaar maakt.
  • bepaal de BHAG. De ambitieuze heldere stip aan de horizon. Volgens het egelconcept bepaal je de BHAG pas als je de voorgaande stappen goed hebt afgerond.
  • bepaal de zandbak en de kernklant(en). Dit betreft de PMC’s (Product Markt Combinaties) en de ideale klanten aan wie je verkoopt of gaat verkopen. (horizon: 3 jaar).
  • bepaal 3 merkbeloften. Met deze merkbeloften speel je in op de behoefte van je kernklant(en) en maak je je propositie onderscheidend.

Wat maakt dit strategieproces lastig? Je maakt strategie zonder je bijdrage aan de wereld en zonder de klant helder te maken. Daarbij moet je nu al keuzes maken, zoals de economische motor. Het resultaat kan een ambitieuze strategie zijn die losstaat van de wereld (lees de markt). Dus kan dat ook anders?

Met deze vijf keuzes maak je een aantrekkelijke en glasheldere strategie:

  • wat is de winnende ambitie? Wat wil je bereiken? Wat wil je bijdragen aan de wereld? Bepaal je winnende ambitie door te beschrijven waarom je wat wilt bereiken. In Scaling Up-terminologie zijn dit de reden van bestaan (core purpose of why).
  • waar speel je? Aan wie verkoop je wat waar? Kies en beschrijf de PMC’s met producten/diensten, branches en landen. Bij Scaling Up vul je die in bij zandbak en kernklant(en).
  • hoe win je? Wat maakt je propositie zo onderscheidend dat je kernklanten het graag van je kopen? Bepaal de drie merkbeloften die verschil maken. Scaling Up zegt: merkbeloften.
  • met welke kwaliteiten onderbouw je dat? Hoe onderbouw je die merkbeloften? Bepaal hoe je de winnende strategie onderbouwt en levert. In Scaling Up zijn er twee plekken om hier invulling aan te geven: de kerncompetenties en de succespeilers.
  • wat maakt schaalbaar en succesvol? Bepaal die ene ‘X’, die ene eenheid waarmee je je bedrijf schaalbaar maakt en succes beschrijft. Bij Scaling Up is dit natuurlijk de profit / X.

Dezelfde keuzes komen aan de orde, alleen de volgorde verschilt. Je werkt meer van buiten naar binnen bij de strategiecascade. Je neemt op een later moment een besluit over bijvoorbeeld de ‘X’, waardoor de keuze op dat moment eenvoudiger te maken is.

De strategiecascade werkt uitstekend voor:

  • jonge bedrijven die minder dan 5 jaar bestaan. Zij zijn vaak nog gedreven om problemen voor klanten op te lossen. Daarnaast kan hun business model (de profit / X) vaak nog veranderen.
  • betekenisvolle bedrijven. Die weten vaak precies welk maatschappelijk of sociaal probleem ze willen oplossen en vandaar uit is het eenvoudiger te plannen hoe je dat doet.
  • grote bedrijven met buitenlandse vestigingen of business units. De strategiecascade heeft nog een ander voordeel. Een gemeenschappelijke winnende ambitie kan de paraplustrategie vormen voor andere bedrijven binnen de groep. Bijvoorbeeld buitenlandse vestigingen. Vanuit één gemeenschappelijke winnende ambitie zal het speelveld en merkbeloften waarschijnlijk in Azië anders zijn dan in de VS.

Blijft onverminderd van kracht: Strategie maak je in een paar uur, verbeter je in een paar maanden en werkt pas na een paar jaar.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

ScaleUp Company