Stoute schoenen aantrekken

stoute schoenen aantrekken

Schoenenreus failliet. House of Shoes failiet. Schoenenketen Taft ook al failliet. Januari is een slechte maand voor de schoenenretail. Wat kunnen alle ondernemers hiervan leren?

In januari gaan plots veel ketens met schoenenwinkels failliet. Nou ja, plots. Schoenenreus ging twee jaar geleden ook al failliet. Ik lees dat de economische malaise de oorzaak is. Hmmm. Is dat zo? Ik geloof best dat we minder snel schoenen kopen. Maar ik zie iedereen in de Kalverstraat nog steeds gewoon op schoenen lopen. Schoenen zijn noodzakelijk. Blijven noodzakelijk. Dus is er niet meer aan de hand?

Veel retailers zijn niet sterk op internet. Dat geldt voor de schoenenwinkels die deze maand omvielen. Maar ook bijvoorbeeld voor het in september ten onder gegane Halfords. Halfords vestigde zich in Nederland in 1972. En wanneer kon je via internet je auto- en fietsspulletjes bestellen? Juist. Een maand voordat ze faillissement aanvroegen. Het lijkt erop dat deze ketens rechts ingehaald zijn door de tijd. Zalando. Wehkamp. Coolblue. Succes is de grootste vijand van groei door vernieuwing. Denken dat succes altijd duurt is een grote misvatting. De wereld verandert verder. Hoe kun je als ondernemer nu genieten van succes en ondertussen je voelhorens uit blijven steken voor verandering?

Vier tips om relevant en succesvol te blijven:

  1. bel elke week met een klant. Niet de verkoper, maar jij als ondernemer. Of CEO. Zelfs als je contact met klanten gedelegeerd hebt. Of misschien wel juist dan. Bel een klant en stel hem vier vragen om goed naar de klant te luisteren. Deze vragen zijn voor B2B bedrijven. Als je ondernemer bent van een B2C bedrijf, pas deze vragen dan aan.
  2. doe veel experimenten. Lees ook mijn eerdere artikel Experimenteel Ondernemen.
  3. schiet met hagel en dan met kanonskogels. Lanceer veel initiatieven en experimenten. Schiet met hagel. Als een kogeltje doel treft, richt dan het kanon voor een grote dikke kanonskogel. Lees ook Eerst een kogeltje, dan een kanonskogel.
  4. doe het nu. Nu als in nu nu. Niet volgende week. Niet als de crisis over is. Niet als er voldoende geld is. Nee, doe het nu. Het is nú tijd voor urgentie. Doe het nu vanuit eigen kracht en passie. Niet omdat het water tot aan je lippen staat. Dan is het vaak (te) laat. Dat is het verschil tussen interne en externe urgentie.

Dus ga op zoek naar een nieuw paar schoenen. Gooi je oude schoenen nog niet weg! Maar blijf ook niet op je oude schoenen lopen totdat je natte voeten krijgt. Blijven groeien doe je door nú stoute schoenen aan te trekken.

 

Foto: Flickr

ScaleUp Company