Stop met werken aan een betere wereld
“I want to make the world a better place!” vertelde Scott. Een echte uitspraak van deze tijd. De ondernemer kreeg direct veel bijval. Maar de discussie kreeg een heel andere wending.
Make the world a better place
De laatste tijd ontstaan er vele initiatieven om de wereld een betere plek te maken. Onze wereld kraakt in haar voegen. We hebben meer crisissen dan we op één hand kunnen tellen. De kreditetcrisis waarmee alles in 2008 begon. De financiële crisis natuurlijk, maar ook de klimaatcrisis en de voedselcrisis. Plus de eurocrisis en de vastgoedcrisis. De energiecrises niet te vergeten. We leven in wereld waarin we voor vele nieuwe én grote uitdagingen worden gesteld. Dus is het logisch dat ondernemer Scott zich vorige week op een summit zich voorstelde met “I want to make the world a better place!”. Logisch toch?
Verbeteren én genieten
Als onze wereld een betere plek moet worden, dan is het dus nu geen goede plek. Zo opende ik mijn gesprek met Scott later op de avond. Scott stemde onmiddellijk in en gaf talloze voorbeelden wat er mis is aan onze wereld. De oneigenlijke macht van de banken. Politici met hun korte termijnvisies. Misleidende en indringende marketing. De hoeveel suiker in ons voedsel. We waren het samen al snel eens dat er veel te verbeteren valt. Maar we kwamen er ook achter dat er heel veel goed is aan onze wereld. De technologische revolutie maakt communicatie gemakkelijk. Internet maakt onze wereld kleiner. We kunnen mensen, kennis en kapitaal wereldwijd mobilseren. We genoten van het opsommen van alle kansen die onze wereld nu biedt.
Onze wereld is
Als de wereld niet goed of slecht is, dan is de wereld. Er zijn eindeloos veel bedreigingen en tegelijkertijd eindeloos veel kansen. Faillissementen zijn drama’s voor individuen en bieden werk en inkomen aan andere individuen. Dit principe geldt op elk niveau. Zaken zijn niet goed of slecht. Misschien voor de een of voor de ander. Maar niet voor allemaal. De wereld is niet goed of slecht. De wereld is. De wereld is. Dus valt er dan niets te doen?
Idealen en ambitie
Idealen en ambitie zijn de brandstof voor ontwikkeling. Inmiddels haakten andere ondernemers aan op mijn gesprek met Scott. Als de wereld is, moeten we dan willen verbeteren? Of willen we de wereld verder ontwikkelen. Al snel bleek dat iedere ondernemer zijn of haar eigen idealen en ambitie had voor verdere ontwikkeling van onze wereld. Inspirerende ideeën en ambitieuze acties vlogen door de zaal. Wow. Hier gebeurde wat. We spraken af om te stoppen met het werken aan een betere wereld. Want onze wereld is prachtig. Tegelijkertijd besloten we met directe ingang te werken aan de verdere ontwikkeling van onze wereld.
Of… optillen?
Stel je voor dat we met nieuwe initiatieven onze wereld kunnen optillen naar het volgende niveau van ontwikkeling? Dat we kunnen bijdragen een die ontwikkeling?
Dat zou toch mooi zijn?
Wat ga jij doen?
Meer Artikelen van Bart van Nol