“Solly meneel, u bent niet mijn doelgloep”

“Solly meneel, u bent niet mijn doelgroep”
Alles draait om positieve aandacht van je doelgroep

New Marketing Guru David Meerman Scott stelt dat alles draait om aandacht. Maar is dat wel zo? En hoe krijg je aandacht?

Aandacht 1.0
Er zijn vier manieren om aandacht te krijgen van (potentiële) klanten.

Je kunt aandacht kopen. Dit heet adverteren. Door te adverteren in tijdschriften, kranten, op radio en TV en via banners koop je aandacht. Of je aandacht krijgt is echter onzeker. Reclamebureaus zijn goed in het kopen van aandacht. De kans is groot dat een reclamebureau met een strategie komt om aandacht te kopen.

Je kunt smeken om aandacht. Dit heet PR. Public Relations kun je krijgen via print media, TV, BLOGgers, er zijn allerlei kanalen om op deze manier aandacht te krijgen. Als het mee zit kom je onder de aandacht van veel mensen en hopelijk ook je doelgroep.

Je kunt stalken voor aandacht. Dit heet verkopen. Een prima manier om één-op-één aandacht te krijgen. In veel gevallen nodig, in veel gevallen ook superirritant. Denk maar aan de telefoontjes tijdens het avondeten.

Aandacht 2.0
De vierde methode is nieuw. Je kunt aandacht verdienen. Het is nog niet duidelijk hoe dit heet. Social Media Marketing? Permission Based Marketing? New Marketing? Content Based Marketing? Je genereert en publiceert ‘content’, inhoudelijke artikelen, waar de doelgroep wat aan heeft. Je geeft iets van waarde weg, kennis, en als je dat goed doet krijg je aandacht. Het is een methode die inspeelt op de gewijzigdemachtsverhouding tussen klant en leverancier. De gemiddelde leverancier zal dit als spannend ervaren.

Verdwaalde robot
Hoe belangrijk is die aandacht eigenlijk? Superbelangrijk! Mijn eigen ervaring is het lanceren van een prachtige website met een aantrekkelijk aanbod. De hele wereld wacht daarop. Dacht ik. Elke dag checken hoeveel bezoekers er waren maakte me al snel teleurgesteld. Geen bezoekers. Nul. Nou ja, behalve die wekelijkse verdwaalde Chinese robot die kwam checken of er wat te hacken viel. “Solly meneel, u bent niet mijn doelgloep”.

Tornado van aandacht
Een andere ervaring deed ik op het organiseren van een event met Spark. Er was eerst geen traffic. Vanaf vier weken voor het event verdubbelde de traffic per dag. Drie dagen na het event was het weer muisstil. Behalve die verdwaalde Chinese robot dan. Het was alsof er een tornado van aandacht was langs getrokken.

Interacteren en leren
Tijdens die tornado van aandacht gebeurde er van alles. Deelnemers die zich aanmeldden, geïnteresseerden die vragen hadden. Mensen die lieten weten dat het allemaal te duur was. Er was interactie met de doelgroep. We deden zaken. We leerden. We groeiden in omzet en ervaring.

Wereldberoemd
Wat je wilt is dat je veel aandacht krijgt. Maar niet zo maar aandacht, je wilt positieve aandacht. En dan ook nog positieve aandacht van je doelgroep. Alle andere aandacht doet er niet toe, is ruis, leidt af. Je wilt wereldberoemd zijn binnen je doelgroep. Dat genereert positieve relevante aandacht.

ScaleUp Company