Slimmer dan de concurrent met de X-Factor

Verschil maken. Dat is in. Maar hoe maak je nu écht verschil ten opzichte van je concurrent? Behalve een TV-programma met deze naam speelt de X-Factor een cruciale rol als je organisatie snel wilt groeien.

De X-Factor
De X-Factor geeft je een bijzonder voordeel en vergroot je concurrentievermogen met een factor 10. Maar wat is de X-Factor?

Het is je vermogen om een algemeen bekend en aanvaard probleem in de branche op te lossen. Op dit moment bestaat het probleem ook al, maar werkt iedereen erom heen. Met de X-Factor vind je de oplossing. Als je de X-Factor voor jouw branche kunt vinden, dan ben je inventiever dan je concurrent.

Voorbeelden
Een mooi voorbeeld is het Amerikaanse BlockBusters dat video’s verhuurt. Destijds was het gebruikelijk dat elke videoverhuurder video’s van de uitgevers kochten. Een video kostte al snel $ 65. Stel je eens voor wat een kapitaalbeslag dat was als je een beetje assortiment wilde opbouwen… BlockBusters vond een inventief antwoord. Zij onderhandelden met de uitgevers dat zij de video’s kochtten voor $ 6 plus 40% van de verhuurinkomsten. Met minder kapitaal kon BlockBusters hun assortiment vergroten en met deze X-Factor groeiden ze in korte tijd naar 8.000 filialen.

Dichter bij huis heeft Ikea de X-Factor gevonden in de meubelbranche. Door klanten zelf te laten assembleren bespaarde het bedrijf fors in assemblagekosten maar ook vooral ook in distributiekosten.

Je X-factor ontdekken
Wat is de X-Factor voor jouw branche? Dit zijn vier tips om je X-Factor te ontdekken:

  • wat is de grootste kostenpost nu in onze industrie?
  • aan welk deel van mijn industrie heb ik de meeste hekel?
  • ga naar branchegerichte beurzen en kijk naar de agenda voor break out-sessies. Hieruit kun je halen wat de gedachten van klanten en concurrenten beheerst.
  • als je eenmaal de X-Factor ontdekt hebt, houd die dan voor jezelf!

Verzilver de X-Factor — Onthul aan niemand je X-Factor!

ScaleUp Company