Simpele test of je MT wel werkt

Een goed werkend Management Team. Het is cruciaal voor groei. Maar hoe functioneel is jullie MT eigenlijk? Ontdek het met deze simpele test binnen 15 minuten!

Problemen

Een functioneel MT lost problemen snel, voortvarend en volledig op. In een groeiende organisatie heb je altijd veel problemen (we schreven er al eerder over). Een functioneel MT garandeert geen probleemloze groei. Wat een functioneel MT wél doet is zoveel mogelijk problemen voorkomen. En als problemen zich voordoen ze snel kunnen signaleren. Zodat daarna het team de problemen snel, voortvarend en volledig oplost. Op weg naar nieuwe groeiproblemen. Maar hoe kom je achter of je MT functioneel of dysfunctioneel is?

 

De 15 minuten test

De test is heel eenvoudig. Je gaat met je MT op een rustige plek zitten waar je niet gestoord wordt. Er zijn drie opdrachten die je laat uitvoeren (en als ondernemer doe je zelf mee):

  1. iedereen schrijft individueel in 3 minuten voor zichzelf zo snel mogelijk alle problemen op die op dit moment spelen in de organisatie. Grote problemen, kleine probleempjes. Maakt niet uit. Een korte vergelijking mag, maar hoeft niet.
  2. iedereen schrijft individueel in 3 minuten voor zichzelf zo snel mogelijk alle problemen op die precies 12 maanden geleden speelden in de organisatie. Na precies 3 minuten pennen neer. Een korte vergelijking mag, maar hoeft niet.
  3. iedereen schrijft individueel in 3 minuten voor zichzelf zo snel mogelijk alle problemen op die precies 24 maanden geleden speelden in de organisatie. Na precies 3 minuten pennen neer. Een korte vergelijking mag, maar hoeft niet.

Vergelijk nu de lijsten met elkaar. Als het gros van de huidige problemen 12 en 24 maanden geleden speelden, is het MT dysfunctioneel. Niet in staat om problemen goed op te lossen. Als er elk jaar nieuwe problemen zijn, dan is het MT functioneel.

 

En alles er tussen in wil zeggen dat het MT functioneler kan worden. En moet worden. Zoals dat bedrijf dat elk jaar nieuwe problemen kent. Behalve één probleem. Dat sleept het team jaar na jaar mee.

 

Een functioneel MT is cruciaal voor gezonde groei. Hoe functioneel is jouw MT?

 

ScaleUp Company