Scaling Up: wat virtueel trainen ons leert

19-05-2020
Al 4 jaar rijdt Philip, onze Scaleup Pro, wekelijks door stad en land om trainingen te geven aan verschillende bedrijven op de mooiste locaties. De wanden hangen aan het einde van zo’n middag vol met post-its, er is ruimte om te discussiëren, netwerken en afsluitend te borrelen. De coronacrisis dwong ons echter om onze dienstverlening in sneltreinvaart te virtualiseren. We zijn inmiddels een paar weken en sessies verder, welke conclusies kunnen we al trekken? Deze week vragen wij Philip Hess hoe hij het geven van virtuele trainingen afgelopen weken heeft ervaren.

Schakelen van fysiek naar virtueel

“Veel mensen waren in het begin sceptisch: doet digitaal niet enorm onder aan fysiek? Het antwoord op deze vraag is nee, integendeel. Iedereen komt enthousiast en gemotiveerd uit de sessies.”

Voordelen van virtuele training

* Meer value voor money: “fysiek werk je al snel met een groep van zo’n 30 man, online zijn dit 6 tot 10 mensen per sessie. Je bent hierdoor beperkt tot ongeveer 2 management teams tegelijk. Zoom maakt het mogelijk een ‘breakout room’ in te richten, zodat er per bedrijf/management team kan worden gebrainstormd. Het is iets drukker voor de trainers, maar bedrijven krijgen veel meer aandacht omdat er meer trainingscapaciteit ontstaat. Meer value voor money dus.”

* Goede voorbereiding: “Omdat men niet weet wat te verwachten, zijn ze sceptisch. Omdat ze sceptisch zijn, verdiept iedereen zich meer in de materie. Je merkt echt dat iedereen van te voren goed z’n huiswerk doet, en dat is al het halve werk.”

* Efficiënt:In fysieke sessies voelen mensen zich veel sneller geneigd een opmerking te maken of een discussie te starten. Vaak gaat het over die laatste 5% wat eigenlijk allemaal niet zo relevant is. Door een goede voorbereiding en omdat het online onmogelijk is om allemaal door elkaar heen te praten, denkt men eerst na voordat ze opmerkingen maken. Is deze opmerking het waard om het proces te verstoren? Vaak is het antwoord nee. Is het antwoord ja, dan is het vaak een nuttige opmerking en laat iedereen elkaar uitpraten bij bijvoorbeeld een discussie. Hoeveel tijd dit scheelt en energie dit bespaard? Veel! We zijn online vaak een uur eerder klaar met de training, de training zelf is effectiever en je hoeft daarna ook niet meer de auto in te stappen om en naar huis te rijden. Je bespaart dus veel tijd en energie!”

* Digitaal: “Alle trainingen geef ik via Zoom. Ik vind dat een prettig en een vriendelijk programma om mee te werken.” Op de vraag of Philip dan nu z’n zolderkamer vol heeft hangen met post-its zegt hij: “nee, gelukkig kan dit ook digitaal! Ik gebruik Ideaflip. Dit werkt hetzelfde als post-its plakken, alleen ook hier verloopt digitaal de communicatie beter en wacht iedereen op z’n beurt met het geven van input. Het allermooiste is nog dat je aan het einde van de training dit als PDF kunt uitdraaien, lekker efficiënt.”

Energie hoog houden

“Het is belangrijk bij online sessies dat de energie vanaf het begin hoog is, als je die daar al verliest krijg je het niet terug. Er zijn geen bewuste trucjes voor, maar met ook logisch nadenken kom je vaak al een heel eind. Begin bijvoorbeeld niet met een saai theoretisch stuk, daar krijgt niemand energie van. En als ik echt een punt wil maken, dan kom ik wat dichterbij de camera.”

Omdat 2 dagen trainen energie kost is het ook belangrijk veel pauze te hebben om de energie weer terug te krijgen. “ Zo doen we af en toe in pauzes bijvoorbeeld een mini bootcamp, pubquiz of een ander leuke opdracht die deelnemers even laat lachen en zorgt voor een energie boost.”

Een gedegen voorbereiding, de juiste tools en een strakke agenda maken onze virtuele sessies tot een succes. Benieuwd of ScaleUp Company jou ook (virtueel) verder kan helpen? Kijk dan hier voor ons vernieuwde aanbod!


Bewaren

Bewaren

ScaleUp Company