Scaling Up invoeren: met begeleiding of zelf doen?

Scaling Up (Rockefeller Habits 2.0) helpt je bedrijf groeien. Het is een beproefde methodologie. Invoering kost tijd, geld en energie, maar levert grootse resultaten op. Moet je die invoering nu zelf doen of vraag je daar begeleiding bij?

Het boek Scaling Up van Verne Harnish is compleet. Alles is beschreven. De vier beslissingen, de drie disciplines. Vanzelfsprekend ook de twee aanjagers en die ene katalysator voor groei. De tools uit het boek zijn vrij verkrijgbaar. Je kunt met je team direct aan de slag. Maar vraag je daar begeleiding bij?

Zelf doen ziet er aantrekkelijk uit. Je kunt direct aan de slag. Je spaart geld voor begeleiding uit. Het is daarom efficiënt qua kosten. Lijkt het. Dus wat houdt je tegen?

Veel teams starten snel en doortastend. De eerste resultaten zijn direct zichtbaar en voelbaar. Enthousiasme alom. Zie je wel… Bij de meeste teams komt na een half jaar de sleet erin. De tweede kwartaalsessie is niet spannend. Lijkt erg op de eerste kwartaalsessie. “Is dit alles?”. Het team stopt met de onderdelen die niet direct lijken bij te dragen. Een jaar of wat later gebruikt het team nog enkele onderdelen van Scaling Up. De onderdelen die weerstand opleverden of gewoon saai waren zijn overboord gezet. Het mag de naam Scaling Up niet meer hebben. Het team vergeet alles uit de methodiek te halen. Daarmee laten ze groeipotentieel liggen. Waarom halen teams er niet het maximale uit?

Drie oorzaken komen we vaak tegen waarom Scaling Up in feite Stalling Up wordt:

  1. de ondernemer zit in een spagaat. Hij wil het Scaling Up-proces begeleiden en tegelijkertijd inhoudelijk bijdragen aan discussies. Hij wil iedereen de ruimte geven om een bijdrage te leveren, maar wil ook de tijd in de gaten houdt. Op z’n best leidt dit aan het einde van de dag tot een ernstig vermoeide ondernemer.
  2. bepaalde onderdelen zijn er uit gesloopt. Vooral die onderdelen die gewenning nodig hebben. Zoals de daily huddle. Dat is de hartslag van de organisatie. Maar de eerste dagen voelt dat een beetje vreemd. Veel teams besluiten om te stoppen.
  3. het is niet ‘hip and happening’ meer. Het nieuwe is er van. De meetings zijn voorspelbaar qua structuur. De behoefte en verslaving aan vernieuwing wint het van degelijke discipline.

Maar is begeleiding inroepen de oplossing? Wat zijn de voordelen van begeleiding?

  • het haalt de ondernemer uit een spagaat. De ondernemer is vrij om inhoudelijk bij te dragen op die punten waar hij steengoed in is. Het proces kan hij lekker loslaten.
  • vreemde ogen dwingen. Zeker als de begeleider zelf ondernemer is. Een scherpe blik en goede vragen maken het team beter.
  • je maakt snelheid door ervaring. Je hoeft niet alles uit te zoeken. De begeleider weet precies hoe de tools werken en wat je het beste kunt doen.
  • gebruik nieuwe tools. Regelmatig zijn er nieuwe tools. Die staan niet in het boek van Verne Harnish.
  • nieuwe best practises. De begeleider begeleidt andere organisaties en kan je team daardoor sneller helpen met oplossingen. PS. Vertrouwelijkheid staat altijd voorop, maar je zult verbaasd zijn over hoeveel parallellen er zijn tussen organisaties.
  • een netwerk van experts. De begeleider kan terugvallen op een internationaal netwerk van experts. In feite krijg je 250 coaches voor de prijs van één.
  • je volgt een roadmap van implementatie. Het boek Scaling Up van Verne Harnish is briljant. Maar één ding ontbreekt. In welke volgorde je de tools inzet. Alles in één keer werkt niet. Tools in de verkeerde volgorde werkt ook niet. Het klopt alleen als alle ingrediënten in de goede volgorde op het goede moment toegevoegd worden.
  • Scaling Up leeft en groeit in je organisatie. Waar het boek geen aandacht aan besteedt is hoe je Scaling Up laat leven in je bedrijf. Terwijl dat misschien wel de belangrijkste factor is om het maximale uit Scaling Up te halen.

“Zelluf doen”, zeggen veel peuters. En terecht. Want zelf doen is cruciaal voor het groeiproces van peuter naar kleuter. Maar zeg nou zelf: je bent toch geen start-up meer? Zorg dat je de beste oplossing zo snel mogelijk hebt. Welke dat is? Dat is aan jou. Wat kies je?

ScaleUp Company