ScaleUp story: Hester le Riche – Tover BV

Haar promotieonderzoek aan de TU Delft, naar passiviteit van ouderen met dementie, leidde in 2009 tot de Tovertafel. Inmiddels is Hester Anderiesen Le Riche (1982) CEO van Tover, een health tech company met 65 medewerkers. De spellen die ze ontwikkelen – ‘innovatieve serious games die verwonderen en verbinden’ – worden in meer dan vijfduizend zorginstellingen over de hele wereld gebruikt.

Tover is een uitvloeisel van onderzoek aan de universiteit. In hoeverre ben je een ondernemer van nature?

‘De Tovertafel was mijn antwoord op de vraag hoe we ouderen met dementie kunnen stimuleren tot fysieke activiteit en sociale interactie. Dat antwoord wilde ik naar de zorg brengen. Daarom deed ik in 2015 mee aan de start-up competitie New Venture. Aan het begin voelde ik me een vreemde eend in de bijt, een ontwerper tussen ondernemers. Maar toen ik de anderen met passie en overtuiging hoorde spreken over hun ideeën en concept voelde ik me thuis. Ik herkende hun energie, creativiteit en lef. Misschien was ik al een ondernemer maar had ik niet nog niet door. Dat ik de wedstrijd won, op weg ben geholpen door een coach en allemaal inspirerende mensen leerde kennen in dat jaar gaf me een boost. Sindsdien zie ik het bouwen van mijn bedrijf als een groot ontwerptraject. Ik zie veel overeenkomsten tussen beide werelden.’

Wat was de eerste grote hobbel die je tegenkwam als ondernemer?

‘In zes jaar tijd heb ik twee nachten wakker gelegen. De eerste keer omdat ik de dag erop het arbeidscontract met mijn eerste medewerker aanging, de tweede keer vanwege een cash hurdle. Mijn nieuwsgierigheid zorgt ervoor dat we problemen doorgaans voor zijn. Er is zoveel te leren en te doen! Ik werk proactief en niet reactief. Al in ons oprichtingsjaar maakte ik kennis met de Rockefeller Habits. Al vrij snel haakten ik een coach aan, Victor van Veelen, die ons nu weer begeleidt, en een paar maanden later hadden we onze eerste quarterly. Ik wil altijd beter. We zijn inmiddels met 65 mensen en willen naar honderd. Daarom volgen we nu het in company Full Scale programma van ScaleUp Company. Ik vind het belangrijk dat alle medewerkers onze systemen en ideeën begrijpen. We doen het prima, maar het kan beter.’

Waarom is het belangrijk dat alle medewerkers op de hoogte zijn?

‘Een van onze kernwaarden is together we care. Bovendien werken we met veel creatievelingen en hoger opgeleiden, die een zekere autonomie fijn vinden. Het is hopeloos inefficiënt als een manager moet bepalen wat jij doet, we kiezen liever voor persoonlijke verantwoordelijkheid. Daarvoor is het van belang dat de methode gedragen wordt, iedereen weet wat het team te doen staat en wat hij of zij kan bijdragen aan Tover en op welke manier. Iedereen heeft baat bij helderheid en focus. Niet voor niets ben ik een groot fan van het Netflix-boek No rules rule, dat gaat over hoe je je bedrijf zo inricht dat mensen beslissingen zelf kunnen nemen. Ik stond letterlijk op mijn stoel van enthousiasme toen ik het las.’

In coronatijd is Tover gegroeid. Hoe hebben jullie dat bewerkstelligd?

‘Onze doelgroep, ouderen en andere kwetsbaren, zat als eerste opgesloten. Ik weet nog dat de lockdown begon. De situatie druiste in tegen alles waar wij voor staan: contact maken, stimulatie en bewegen. We waren totaal verbouwereerd en keken elkaar aan zo van: “En nu dan?” Als eerste hebben we al onze spellen beschikbaar gemaakt voor al onze klanten, in plaats van alleen de selectie waarvoor zij betaalden. Daarna hebben we met elkaar bepaald hoe we uit de crisis wilden komen. Voor corona was ons werk gebaseerd op fysieke bezoeken: installaties ophangen, presenteren – we kwamen voor alles langs. Inmiddels werken we plaatsonafhankelijk. We hebben de tijd goed benut en veel uit de grond gestampt. Op een gegeven moment liepen er 36 veranderprojecten die allemaal te maken hadden met de customer journey. We hebben ontzettend hard gewerkt.’

Je bent een ‘vormer’ volgens het teamrolmodel van Belbin: gedreven, wilskrachtig en met een sterke drang om te presteren. Hoe zet je dat in?

‘Meteen na de uitslag van de test, besloot ik mijn coachingskills te verbeteren. Ik wilde me ontwikkelen als voorzitter, een teamrol die ik van nature minder bezig. Een voorzitter is iemand die mensen bijeen brengt en de inspanningen van het team coördineert, het leken me nuttige vaardigheden voor een CEO. Maar corona drukte me terug in mijn vormersrol. Het coachingstraject heb ik uiteindelijk niet afgemaakt. In plaats daarvan hebben we een executive team gevormd, zodat de dagelijkse operatie een stap verder bij mij vandaan staat. Ik ben er heel blij mee. Deze structuur stelt me in staat te focussen op dat waar ik goed in ben en enthousiast van wordt: de ontwikkeling van het bedrijf op de inhoud en het verder vormgeven van ons verhaal. Volgend jaar start ik met een ontwerptraject voor een nieuw product voor ons bedrijf. Dat geeft me nu al zoveel energie. Laat mij maar vormen.’ScaleUp Company is sinds begin 2021 groeipartner van Tover. Hester en haar team namen o.a. deel aan de A-Player sprint en het groeiprogramma. Check hier de brochure van dit groeiprogramma.

ScaleUp Company