ScaleUp story: Ard Smulders – Cubics BV

Ard Smulders (1971) is al zijn hele werkende leven actief bij Cubics, eerst als medewerker, sinds 1999 als directeur. De stip op de horizon van het Brabantse IT-bedrijf: 150.000 happy customers. Overnames moeten daarvoor gaan zorgen.

Jullie hanteren een buy en build-strategie met Cubics. Waarom?

‘Twee jaar geleden kreeg ik een serieus bod op mijn bedrijf. Ik was 48, mijn kinderen 5 en 8. Ik heb het aanbod even overwogen maar al snel vroeg ik me af wat ik dan zou moeten doen. Ik had nog te veel plezier in mijn werk en besloot het bod te verwerpen. Meteen realiseerde ik me: het is eten of gegeten worden in de IT-markt – er is een consolidatieslag gaande. Ik wilde mijn bedrijf niet verkopen, wat betekende dat we zelf moeten groeien. Autonome groei gaat langzaam omdat je goede mensen moeilijk vindt. Bovendien zijn klanten loyaal en honkvast in de IT. Buy en build biedt dan uitkomst. Ik ben al twintig jaar ondernemer. Van een sleur is nog geen sprake, maar ik verlang wel naar een stap hogerop.’

Wat is de rol van de Scaling Up methode binnen die strategie?

‘Na de vorige financiële crisis omarmde ik het zelfsturende model. Door minder te managen hoopte ik meer tijd te vinden om aan mijn bedrijf te werken. Na een paar jaar trekken en sleuren concludeerde ik dat het niet werkte. In onze wereld zijn kaders blijkbaar een vereiste. In 2019 herintroduceerde ik de hiërarchische organisatie en vormde ik een middenkader. Tijdens de kerstvakantie van dat jaar las ik het boek Scaling Up. Hoewel ik veel elementen herkende, begreep ik meteen dat ik rust in de organisatie kon creëren als ik de methode als geheel zou toepassen. Om een voorbeeld te geven: onze dienstverlening was op orde, maar we werkten niet toe naar een doel. Ik haalde het scaling up-certificaat bij het Growth Institute, benoemde een leiderschapsteam en huurde een Pro in om Scaling Up verder uit te rollen. Ons grote doel werd: 150.000 happy users bedienen. We zitten nu op 15.000 dus het moet nog tien keer zo groot.’

Wat veranderde Scaling Up in de organisatie? 

‘Vooral op het gebied van people kwam er een omslag. We deden veel ad hoc, hadden geen POP’s en voerden eens per jaar functioneringsgesprekken. Mensen die niet functioneerden lieten we vaak gewoon zitten. Er was geen beleid. Inmiddels hebben we een happiness coach aangesteld en heeft iedereen een 360 graden analyse gehad. “Waar krijg je energie van? Wat is je ambitie?” Daar komen mooie dingen uit. Een van onze engineers is nu politieagent en een andere engineer werkt inmiddels op de supportafdeling. Over het algemeen concludeer ik dat er in het model met een leiderschapsteam niets blijft liggen. Alles wordt geadresseerd. Bij de start zei Remco [Pro vanuit ScaleUp Company bij Cubics]: “Het doel is om jou uit de organisatie te krijgen.” Dat klonk me als muziek in de oren. En het lukte, want ik ben nu vooral bezig met de acquisitie van nieuwe bedrijven. Dat lukt makkelijk in veertig uur.’

Een ScaleUp Pro die meekijkt zijn vreemde ogen. Waarom werkt het voor jou?

‘Remco maakt de vertaalslag van de theorie naar onze praktijk. Daarbij kijkt hij door de ogen van een klant. Die blik challenget ons. Mensen die zeggen dat ze de organisatiestructuur zelf kunnen veranderen geloof ik niet – als je het serieus wilt aanpakken moet je hulp inschakelen. Vergelijk het met fitnessen. Een sportschool is heel vrijblijvend, maar een personal trainer die voor jou klaar staat zorgt ervoor dat je komt en tot het uiterste gaat.’

Wat is het grootste verschil tussen Cubics drie jaar geleden en Cubics nu?

‘We hebben een core customer gedefinieerd en handelen daar ook naar. Vroeger liepen we blind achter elke klant aan, nu werken we vooral met klanten die een behoorlijke omvang hebben en IT als een business enabler zien en niet als kostenpost. Maar het belangrijkste verschil is hoe we omgaan met mensen. Iedereen bij Cubics wordt gehoord en ingezet op de juiste plek. Daarbij werkt onze stip op de horizon motiverend. We weten waar we naartoe werken.’

Wat zijn jullie concrete doelen?

‘In onze branche komen twee type overnamestrategieen voor: alleen buy en buy en build. Wij kiezen voor het laatste, omdat we niet alleen willen groeien naar 150.000 gebruikers, maar die 150.000 gebruikers ook happy willen maken. En happy wordt je niet zomaar: daarvoor zijn een goed werkend IT-systeem en een goede supportdesk een vereiste. We hebben onze organisatie nu zo georganiseerd dat we vrij makkelijk een acquisitie kunnen toevoegen, integreren en herbouwen waar nodig. Zodra we een overname hebben gedaan pakt het leiderschapsteam de nieuwe organisatie op en kan ik me richten op de volgende overname. Dat onze organisatie staat helpt overigens ook bij het pitchen. Veel verkopers willen namelijk dat klanten en mensen goed terecht komen. Als wij onze groeistrategie laten zien wordt er doorgaans enthousiast geknikt.’

Hoe ben je als ondernemer gegroeid?

‘Ik heb geleerd los te laten. Voordat wij een leiderschapsteam hadden was ik een soort orakel. “Ik doe het zelf wel even,” zei ik om de haverklap. Inmiddels weet ik dat het ook anders kan. Ik lees nu Schaamteloos delegeren en heb halverwege nog niets nieuws geleerd. Het zegt me dat ik goed bezig ben. Achteraf bezien had ik dat hele zelfsturing-verhaal moeten overslaan en in 2013 moeten beginnen met Scaling Up, maar beter laat dan nooit. Ik voel me momenteel erg comfortabel bij het ondernemen.’ScaleUp Company is sinds begin 2020 groeipartner van Cubics. Ard en zijn team namen o.a. deel aan de Kickstart Scaling Up en het groeiprogramma Scaling Up Core. Check hier de brochure van dit groeiprogramma.

ScaleUp Company