Sales Points

sales points

Sales. Voor veel specialisten een vies woord. Eerst nieuwe dingen ontwikkelen en dan pas sales. Hoe stimuleer je sales en hoe meet je salesinspanning en -resultaat meetbaar? Met sales points!

Sales is stom
Specialisten vinden sales stom. Specialisten zijn liever inhoudelijk bezig. Met nóg uitdagender ontwerpen of nog slimmere programmatuur. Zij willen de wereld beter maken met slimheid en briljante oplossingen. Sales is dan het sluitstuk. Sales is ook spannend. Want stel je voor dat de klant ‘nee’ zegt tegen onze briljante aanpak? Dus alles liever dan sales. Maar hoe kun je dan ervoor zorgen dat sales toch gebeurt?

Salesinspanning meten
Salesinspanning kun je prima bespreekbaar maken. Door belangrijke KPI’s te meten. Meten is zichtbaar maken. Als zaken zichtbaar zijn, dan kun je ze bespreken. De gemiddelde salesconsultant tekent dat onmiddellijk een salesfunnel. En legt uit dat er drie getallen zijn die voorspellend zijn voor omzet:

  • aantal bezoeken dat je aflegt.
  • aantal offertes dat je uitbrengt.
  • de gewogen salespipeline.

De filosofie erachter klopt. Hoe meer je nu bezig met sales, hoe meer profijt je hebt straks.

Maar als je sales toch al stom vindt, wordt het dan leuk om dit te meten? Nee!

Sales Points
Sales Points maken salesinspanning leuk. Sales points maken salesinspanning zichtbaar. Hoe werkt dat dan? Wij hebben het als volgt ingericht. Je krijgt sales points voor belangrijke salesstappen. Bijvoorbeel als volgt:

  • 1 sales point voor een inhoudelijk telefoongesprek met een (potentieel) geïnteresseerde
  • 2 sales points als je een afspraak maakt met die geïnteresseerde
  • 3 sales points voor als je een inhoudelijke afspraak hebt of een offerte uitbrengt
  • 4 sales points voor een opdracht!

Wij willen dat iedereen 20 sales point per week realiseert. Elke dag in de daily huddle noemen we onze dagelijkse getalletjes en daarbij natuurlijk de sales points. Dat is leuk! Als ik 11 sales points heb en Sjoerd 13, dan motiveert dat mij om er nog even aan te trekken!

Sales points maken sales doen leuk.

 

Foto: Flickr

ScaleUp Company