Rode vlaggen

Fantastische term, ‘red flag’, zeker in het Engels. Het geeft direct aan dat ergens attentie nodig is. De oorsprong van de term ligt in de rode vlag die in de 16e eeuw door galjoenen werden gehesen precies voordat ze gingen aanvallen.

Sindsdien kennen we duizenden toepassingen van de rode vlag. Aan zee -bij sterke stroming-, bij de racerij, schietbanen. Kortom, het is een internationaal symbool voor expliciete maar ook impliciete indicatoren dat er iets aan de hand is.

Ook binnen jouw bedrijf zijn ze alom aanwezig. Je hebt echter het nadeel dat ze er niet als een vlag uitzien, en meestal ook geen rode kleur hebben.

Ik heb ooit het geluk gehad om een docent statistiek te hebben gehad die mij de belangrijkste wet achter een analyse heeft uitgelegd. En die is: ‘Als je het gevoel hebt dat een uitkomst niet klopt, dan is dat meestal ook zo.’

Zo werkt dat met vlaggetjes. Ze zijn een stiekeme indicator dat iets niet in de haak is. Ik had er -ondanks de les van die docent- een handje van om juist veel van die rode vlaggetjes te negeren.

De omzet die terugliep, waarbij ik na drie maanden nog steeds overtuigd was dat het tijdelijk zou zijn. Een nieuwe manager, waarvan ik van meerdere mensen, en ook klanten terugkreeg dat ie niets van ons product en bedrijf begreep en een interne IT applicatie die maar nooit afkwam.

Ik heb echt moeten leren om de rode vlaggen te gaan zien en vooral naar mijn ‘gut’ te gaan luisteren.

Immers, ik wist allang dat er iets mis was, maar het alternatief was steeds te lastig en te onduidelijk om er iets aan te doen. Daarom stond mijn hoofd automatisch in de ‘vandaag negeren maar’ stand.

Opportunistisch doorjakkeren alsof er niets aan de hand was, immers het was druk zat. Maar wat een lessen heb ik geleerd. Die omzet was een signaal dat we allang hadden moeten vernieuwen. Klanten kozen met hun voeten en liepen zachtjes weg. Die nieuwe manager had ik na drie weken al moeten laten gaan. Dat had ons veel ellende en geld gescheeld.

En tot slot had ik moeten zien dat mijn IT manager er ‘tot over zijn oren’ in zat. Hij kon het zelf niet aan, had het proces niet onder controle- en wist zich alleen eruit te praten door iedere keer maar opportunistisch zijn deadline te verschuiven.

Sindsdien ben ik scherp op rode vlaggen, hoe klein dan ook. Mijn tip: neem iedere vrijdag even afstand van je bedrijf en probeer te ‘voelen’ wat er mis gaat.

Welke –in de woorden van mijn docent statistiek- ‘uitkomst’ klopt niet of voelt niet lekker? Maak dat maandag jouw eigen prioriteit om die week uit te zoeken, op te lossen of te verbeteren.

Succes!

Bewaren

ScaleUp Company