Return on heartbeat

Als ondernemer ga je er volledig voor. Je geeft alles voor groei en bloei van je bedrijf. Het succes van de ondernemer blijkt vaak uit een mooi huis en een snelle auto. Ondernemers lopen over water naar een pot met goud, zo is de algemene gedachte. In werkelijkheid worden veel ondernemers drijfnat voor een duppie. Is ondernemerschap het wel waard? Wel met de Return on Heartbeat!


Economisch succes meet je door Return on Investment (RoI) of Return on Equity (RoE). Je meet hoeveel geld je ergens in investeert en wat dat oplevert. Zinvolle parameters om te meten. Maar totaal ongeschikt om voor je zelf als ondernemer te gebruiken. Want de wereld is niet zo ééndimensionaal in geld uit te drukken. Maar hoe dan wel?

Return on heart beat geeft aan hoeveel jij terugkrijgt voor wat je er in stopt. In je bedrijf, in relaties en in jezelf. Wat stop je er in? Ongetwijfeld geld, maar vooral energie, aandacht en tijd.

Je kunt de gebieden uit je ondernemersleven als branders zien van een fornuis. Op elke brander pruttelt en kookt iets. Er zijn vier branders:

  1. jij als ondernemer. Ben je topfit, zowel fysiek, emotioneel en mentaal? Weet je waar je voor gaat, ben je ook spiritueel fit? Of misschien moe, uitgeput en lusteloos?
  2. familie. Dit gebied gaat over voedende relaties die ondersteunen. Ondersteunt je gezin je? En je familie? Heb je voldoende tijd om al die relaties met aandacht te koesteren en te ontwikkelen?
  3. vrienden. Vrienden zijn belangrijk, omdat het voedende relaties zijn voor ontspanning en groei.
  4. je bedrijf. Levert de vele uren die je keihard voor je bedrijf werkt ook op wat je wilt? Niet alleen een management fee die je verdient en die je waard bent. Maar ook leuke contacten met collega’s, gave klanten en erkenning.

Deze gebieden staan bewust in een volgorde, van 1 tot en met 4. Nummer 1 is het meest belangrijk. Als je zelf niet topfit bent, dan kun je er ook niet volledig zijn voor familie, vrienden en je bedrijf.

Een resultaat van je ‘kookkunst’ kan jouw bijdrage aan de onze mooie wondere wereld zijn. Bijdragen aan de gemeenschap en de wereld door te delen of door vrijwilligerswerk te doen. Je kunt dat alleen doen als je met de vier branders goed kunt koken.

Als ambitieus ondernemer denk je misschien: “alle branders vol gas”. Maar helaas… zo werkt dat niet. Je zult al snel merken dat er van alles over kookt. Je moet keuzes maken. Wil je succesvol zijn, dan moet je één brander op een laag pitje zetten of zelfs uitdraaien. Wil je enorm succesvol zijn? Draai dan maar twee branders uit. Work/life balance bestaat alleen als je keuzes maakt. En vervolgens de consequenties van die keuzes aanvaardt.

Met Return on Heartbeat maak je een bewuste keuze wat je er in stopt en wat je als resultaat verwacht.

Maar hoe pas je die return on heartbeat nu in de praktijk toe? Een uitstekende methode is als volgt. Bij de handvol kwartaaldoelen die je komend kwartaal formuleert, neem je één speciaal doel. Je Return On Heartbeat kwartaaldoel. Je plant iets dat werkelijk belangrijk voor je is. Een cursus in de VS die je al lang wilt doen. Een stedentrip met een goede vriend. Of een romantisch weekend met je geliefde.

Je maakt wat je écht belangrijk vindt ook écht belangrijk. Niet alleen in gedachten, maar ook in woorden en vooral in acties. Want anders komt het leven er steevast tussen. Dan worden je fysieke gezondheid en jouw relaties het afvoerputje van je tijd, energie en aandacht. Dat kan voor even OK zijn. Maar je trekt altijd een wissel op jouw toekomst.

Return on heartbeat staat voor wat jij écht belangrijk vindt. Is elke hartslag die je in je bedrijf stopt dat ook waard? Levert elke hartslag ook iets waardevols op?

Wat is jouw Return on Heartbeat?

Bewaren

ScaleUp Company