Jongleren tussen reputatie en productiviteit

reputatie_productiviteit

Staat de klant bij jou absoluut op nummer één? Zijn je medewerkers ook het grootste kapitaal? Optimaliseer je aandeelhouderswaarde? Als je één van deze drie centraal stelt, dan groei je niet hard genoeg. Je kunt dramatisch sneller groeien dan dat je nu doet. Hoe? Door te jongleren tussen reputatie en productiviteit.

3x Focus

Branchegenoten die focus hebben op alle drie people drivers veel harder groeien dan hun branchegenoten. Deze people drivers bepalen de reputatie van je organisatie. Een recent onderzoek door Harvard professors John Kotter en James Heskett toont dat aan onder 200 bedrijven. Vier keer groei van omzet en een winst die factor 700 groeit in slechts elf jaar. Dat was het verschil dat bedrijven maakten ten opzichte van hun branchegenoten. Niet door op één groep te focussen. Maar op alle drie tegelijker: klanten, medewerkers, stakeholders. Door te sturen op een klinkende reputatie op drie verschillende vlakken. Niet op één.

Reputatie

Relaties tussen mensen bepalen reputatie. Bij Rockefeller Habits staan ze onder het kopje People (Relationship Drivers) in het One Page Strategic Plan. Maar wat zijn de bepalende factoren voor succes? De people drivers zijn:

  • klanten. Alle klanten die je bedient, dus mogelijk ook eindklanten en distributeurs.
  • medewerkers. Alle mensen die werken in of voor je bedrijf, denk ook aan freelancers.
  • belanghebbenden (stakeholders). Denk aan aandeelhouders, commissarissen, samenwerkingsverbanden.

Wat moet er in evenwicht zijn met de reputatie? De productiviteit!

Productiviteit

Productiviteit gaat over het bouwen aan je reputatie, niet over je reputatie. Productiviteit staat in de One Page Strategic Plan genoemd bij Process (Productivity Drivers). Productiviteit gaat over activiteiten.

Er zijn 3 process drivers:

  • maken of inkopen. Moet je activiteiten zelf doen of inkopen?
  • verkoop. Alles wat te maken heeft met het proces verkopen van lead tot deal.
  • financiële administratie. Het gehele proces van financiële administratie en -verslaggeving.

Voorbeeld KPI’s
In onderstaande tabel tref je per onderwerp een drietal voorbeeld KPI’s aan (wat zijn KPI’s?):

wpid-ScreenShot2014-04-09at09.29.53-2014-04-9-09-03.png

Natuurlijk zijn er voor elk bedrijf unieke KPI’s te bepalen. Welke beschrijven jouw bedrijf het beste?

Evenwicht of balans?

Jongleer je voor balans of voor evenwicht? Bij balans gaat de ene kant iets omhoog en tegelijkertijd de andere kant iets naar beneden. Dat is het kenmerk van balans. Investeren in reputatie betekent in dat geval automatisch dat productiviteit achter gaat lopen. En omgekeerd. Het ene omhoog, het andere omlaag. Ongewenst toch? Bij evenwicht kun je het geheel optillen en beter maken zolang er evenwicht is. Dus we kunnen investeren in reputatie én productiviteit tegelijkertijd. Zolang er maar evenwicht is en blijft.

Waartussen moet er evenwicht zijn? Tussen de reputatie en productiviteit. Reputatie beschrijft waarvoor je het doet. De productiviteit gaat over hoe je het doet. Reputatie vertegenwoordigt effectiviteit. De productiviteit gaat over efficiëntie.

Volgende week beschrijven we wat kunt doen om reputatie en productiviteit te verbeteren.

ScaleUp Company