Reizigers en trekkers

reizigers en trekkers

Zojuist verneem ik dat één van de mensen met wie ik graag werkte op de MH17 zat. In ons financiële systeem noemen we zo iemand een klant. Maar in de praktijk is het bijna altijd meer dan dat. Het was een vent met veel visie, creativiteit en overlevingsdrang. Een echte ondernemer met een mooi en bekend outdoormerk. Op vakantie tussen de Noorse fjorden komt dit nieuws hard aan. Ik herinner me de mooie en intense gesprekken over zijn langetermijndoelen. Wat is de zin van doelen als het leven er zo genadeloos tussen kan komen? Waar doen we het voor? Waar doe ik het voor? Hoe belangrijk is het stellen van doelen nou eigenlijk? Hoe belangrijk is Rockefeller Habits?

Ik moet terugdenken aan een artikel dat ik jaren geleden las over het verschil tussen reizigers en trekkers. Reizigers hebben een duidelijk doel in gedachten en bestuderen het spoorboekje hoe ze daar zo snel en efficiënt mogelijk kunnen komen. Ze kunnen het doel onderweg bijstellen, maar ze zijn nooit doelloos. De reis is niet leuk maar is slechts een middel om te komen waar de reiziger wil zijn. Als ze de reis zouden kunnen overslaan (tegen meerprijs), dan zouden ze dat doen. Om onderweg goed voorbereid te zijn, nemen ze van alles mee. Ze zien later wel wat ze wel of niet gebruiken. Als het tijdens de reis even tegenzit, dan worden reizigers nerveus. Ze gaan achterlopen op schema. Ze vragen de reisleider wat er aan de hand is en willen verder.


Trekkers pakken het heel anders aan. Trekkers hebben geen vastomlijnd doel, maar genieten van de reis zelf. Ze bestuderen het spoorboekje niet van te voren, maar stoppen het in hun bagage en stappen in. Ze nemen alleen het hoognodige mee voor onderweg, want je weet nooit wat er allemaal op je pad komt. Je kunt nu eenmaal niet op alles voorbereid zijn. Als er een verstoring is in de reis, dan berusten ze zich daarin of onderzoeken hoe ze het dan gaan aanpakken. Ze hebben niet zoveel met Rockefeller Habits. Doelen over 30 jaar: what de f*ck. Ik weet niet eens wat ik vanavond ga eten. Trekkers zijn niet doelgedreven, maar waardegedreven. Wat is nu werkelijk belangrijk? Wat vind ik leuk en wat vind ik interessant? Rockefeller Habits werkt wel voor hun, maar anders. Waarden zijn natuurlijk superbelangrijk, maar ook kwartaaldoelen en voortgangsmeting. Want ze zijn wel op reis.

Ook ondernemers zijn reizigers of trekkers. Stellen het reisdoel voorop of de reisbeleving. Twee geheel verschillende perspectieven. Mooi om te zien dat ondernemers enorm verschillend kunnen zijn. Ik ben vooral een reiziger, zo merk ik nu. Maar zou dat reizen best wel wat willen combineren met trekken. Want doelen in de toekomst geven veel perspectief en kader voor het moment ‘nu’. Maar ze vervangen het nu niet.

Wie weet is het mogelijk om reizigers te laten zien hoe de trekkers het doen, en omgekeerd. Dat ondernemers groeibeslissingen nemen op basis van hun doelen én hun waarden. Zou dat kunnen? Reizigende trekkers en trekkende reizigers?

Wat ben jij: een reiziger of een trekker?

ScaleUp Company