Reden van bestaan voor de organisatie

Verschil maken. Bijdragen aan een betere wereld. Klanten kopen niet wat je verkoopt maar waarom je organisatie bestaat. Het bestaansrecht van de organisatie is belangrijker dan ooit. Wat is jouw bestaansrecht?

Why
De ‘why’ van een organisatie maakt verschil. Managementguru Simon Sinek toont dit aan met de golden circle. Iedere organisatie weet ‘wat’ het verkoopt en vaak ook nog wel ‘hoe’. Maar zelden werkt de organisatie vanuit een heldere en aansprekende ‘why’. Wij schreven daar kort eerder over in relatie met de Rockefeller Habits (zie Hoe passen de golden circle en Rockefeller Habits bij elkaar?). Waarom doet de organisatie wat het doet?

Sinek toont aan dat bedrijven die hun ‘why’ leven succesvoller zijn. De ‘why’ maakt een organisatie krachtig en aantrekkelijk. En dat spreekt aan! De ‘why’ is dé reden van bestaan voor elke organisatie. Maar …?

Reden van bestaan
De reden van bestaan is waarom de organisatie doet wat het doet. Het beschrijft vaak de oorsprong van een organisatie. Plus de passie die ons bindt en drijft. Het is de reden waarom we als organisatie bestaan. En het is ons bestaansrecht.

Maar hoe kom je achter het bestaansrecht van je organisatie?

Bestaansrecht ontdekken
Het bestaansrecht van de organisatie ontdek je op twee manieren:

  1. te zoeken naar de passie van de organisatie. Wat vinden we écht leuk om te doen? Waarvoor komen we allen elke dag fluitend voor bed uit? Interview medewerkers, teken een business life line, vraag de oorspronkelijke ondernemer, zoek!
  2. wat mist de wereld als we vandaag besluiten te stoppen? Dan bedoel ik niet klanten die boos zijn dat hun project niet af komt. Maar wel wat de wereld op langere termijn mist. Welke concurrent krijgt het plotseling gemakkelijk? Waarom? Wat kunnen klanten niet doen?

Het vinden van het bestaansrecht is eigenlijk ontdekken wat er al is. Het bestaansrecht gaat niet over wensdenken. Het zou wel mooi zijn als dit of dat eruit komt. Vanuit marketing zou dit of dat goed passen. Nee, het gaat om de basale onderstroom die er is. Zoek die op, geef daar woorden aan en zet deze in. En wat nu als het moeilijk is om dat bestaansrecht te ontdekken?

Frustratie
Reden van bestaan? Vraag het de ondernemer! Elke ondernemer kent de oorspronkelijke reden van bestaan. Vaak toont die zich in de vorm van een frustratie. “Dat kan véél beter!” of “Wij challengen die grote partij want die snapt er niets van”.

Het ontdekken, beschrijven en uitdragen van het bestaansrecht van je organisatie is superzinvol. Het geeft richting aan alles wat je doet. Het geeft passie en energie die klanten aantrekt. En –by the way– het is gewoon leuk 🙂

Stenensjouwers of kathedralenbouwers
Een eeuwenoud verhaal gaat als volgt. Het was een drukte van belang. Werkmensen sjouwden zware lasten van boot naar werkplek. Een voorbijganger keek dat eens een tijdje aan. Zijn nieuwsgierigheid was gewekt. Hij vroeg aan de eerste stenensjouwer wat hij aan het doen was. “Ik sjouw stenen”, mompelde deze. Bij de volgende drager vroeg de voorbijganger het weer. Met een ander antwoord tot gevolg. “Ik bouw een mooie muur, kijk daar maar”. De derde drager stelde fier: “Ik help meebouwen aan een kathedraal”. Dat is het verschil! Dat maakt verschil!

Wat is het bestaansrecht van jouw organisatie?

Bewaren

ScaleUp Company