Pratende brochures

pratende brochure

Tijd voor een nieuw fototoestel. Ik weet precies wat ik wil. De verkoper hoeft maar één vraag te beantwoorden en af te rekenen. Hoe een verkoper zijn eigen deal verknalt.

Pratende brochure

De verkoper vraagt niets als ik hem aanschiet. Hij steekt direct van wal. Over het aantal pixels, over de WIFI-mogelijkheden, over het kleine gewicht… De levende brochure ratelt en ratelt maar door. Het is een wat oudere man van de enige fotozaak die onze stad nog rijk is. Ik fotografeer al jaren en weet precies welk model mijn oude trouwe systeemcamera mag vervangen. Als ik die ene vraag maar kan stellen…

Een aantal keer probeer ik de almaar pratende verkoper te onderbreken. Tevergeefs. Elke poging lijkt een nog grotere stroom aan specificaties te ontketenen. Hij toont geen interesse in waarvoor ik het toestel wil gebruiken. Hij stelt geen vraag over wat ik van fotografie weet. Hij ratelt maar door. Over de voordelen van systeemcamera’s. Ja, die weet ik want ik heb al vier jaar een systeemcamera. Over lenzen voor fotografie voor dichtbij, terwijl ik Noorse fjorden wil fotograferen. Zucht. Na een laatste poging haak ik volledig af en ga weg. Dág pratende brochure.

Vakmanschap is luisteren

De geduldige vakdame liet me uitspreken. Ik was naar de andere stad gereisd. De verkoopster luisterde geduldig. Ik had ook maar één vraag. De kundige fotografe gaf daar een perfect onderbouwd antwoord op. Beknopt. To the point.

Tevreden verliet ik de winkel en ging met mijn nieuwe fotocamera huiswaarts. Er waren 99% minder woorden gevallen. En ik was twee tientjes duurder uit. Dat dan wel. Het was het waard. Ik was helemaal gelukkig.

Ik houd van bedreigde diersoorten. Soms mag er ook wel een soort uitsterven. Om plaats te maken voor nieuw elan.

Leve vakmensen. Weg met pratende brochures.

ScaleUp Company