ScaleUp Pro Philip Hess: “Werk aan de business in plaats van in de business”

Naam: Philip Hess
Woonplaats: Rotterdam
Bedrijven: oprichter Senz (stormparaplu), mede-eigenaar Somnox (slaaprobot) Opleidingen: MSc (Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft), MScBA (Bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit), Professioneel Coach (Inzicht Rotterdam)
Hij is: maatschappelijk betrokken, sinds 2005 betekenisvol ondernemer, 3e kindje op komst, ScaleUp Pro
Hij kan (skills): professioneel basketballen (voormalig lid Nederlands Basketball Team U20) en goed vals zingen onder de douche
Zijn mening/opinie: “Ik geloof dat ondernemerschap het ultieme middel voor persoonlijke ontwikkeling is. In elke fase van je onderneming kom je jezelf als ondernemer namelijk tegen en kun je je achter niemand verschuilen. Elke fase van het ondernemerschap vereist een ander soort leiderschap, dus als ondernemer moet je in staat zijn om jezelf continu opnieuw uit te vinden. Aangeleerd gedrag wat jou succesvol heeft gemaakt in de vorige fase moet je afleren om ook in de volgende fase, met nieuw aangeleerd gedrag, succesvol te blijven. What got you here won’t get you there…”
Ervaring met de Scaling Up methodiek sinds: 2008

Over Philip:

• “Philip Hess heeft ruim 60 scaleup trajecten gedaan met groeibedrijven in een omzet range van  €1,5 tot 300 miljoen.”
• “Phil heeft in zijn blauwdruk zitten, dat hij intrinsiek gemotiveerd is om problemen te zien, te analyseren en op te lossen. Hij heeft een drang om continu te verbeteren. Dat zie je terug in zijn ondernemers keuzes en in zijn werkwijze.
“Leiderschap teams zijn door de begeleiding van Philip eindelijk ‘on the same page’ en leren werken met een methode die zij uiteindelijk goed zelf voort kunnen zetten. Dat brengt enorm veel focus, rust en plezier in de organisatie.”


Groei leidt tot meer complexiteit en daarom tot meer problemen. Vaak is een bedrijf gestart door een creatieve of commerciële ondernemer die het bedrijf tot een bepaald punt heeft weten te brengen door kansen te pakken en de ballen uit de broek te werken. Echter, in de volgende groeifase wordt deze aanpak vaak de ‘bottleneck’ van het bedrijf. “Als trainer begeleid ik bedrijven bij de implementatie van het Scaling Up besturingssysteem met best practises hoe je (extreme) groei gecontroleerd kunt managen, zonder alleen maar brandjes te blussen. Als ondernemer moet je op een bepaald moment in de groeifase leren een stap naar de zijkant te doen: niet meer in je business, maar vooral aan je business werken.” Maar hoe dan? Philip legt uit.

Je goede eigenschap is ook je valkuil

Philip Hess is inmiddels zelf vijftien jaar ondernemer. Zo bracht hij in 2006 de Senz stormparaplu op de markt en ontwikkelde in 2017 ‘s werelds eerste slaaprobot. “Ik ben in deze bedrijven zelf ook tegen veel groei obstakels aangelopen.” Inmiddels is Philip alleen nog actief als aandeelhouder en vult hij zijn dagen door andere bedrijven te helpen om focus te vinden in de chaos van een snelgroeiende onderneming.

“Ik heb genoeg praktijkervaring opgedaan om te snappen waar de ‘bottleneck’ zit: bijna altijd ´at the top of the bottle´. Elke fase van het ondernemerschap vereist namelijk weer een ander soort leiderschap, dus als ondernemer moet je in staat zijn jezelf continu opnieuw uit te vinden. Vaak ziet een ondernemer in alles kansen en mogelijkheden, dit is een eigenschap wat het bedrijf succesvol heeft gemaakt in de vorige fase, maar dit gedrag moet je in de volgende fase afleren om succesvol te blijven. In alles mogelijkheden en oplossingen zien is een mooie eigenschap, maar ook direct je valkuil: te weinig focus. Als je namelijk elke kans najaagt loop je het risico dat je alles half doet en het allemaal niks wordt. Maar kiezen om iets NIET te doen is één van de lastigste dingen voor een ondernemer, maar vaak wel de juiste.”

Hoe maak je de keuze iets NIET te doen?

“Jouw dilemma’s en problemen als ondernemer zijn niet uniek, alles is al een keer voorbij gekomen en nog belangrijker: opgelost. De belangrijkste stap is het zelf te herkennen, erkennen en om hulp vragen als je merkt dat je tegen (groei) obstakels begint aan te lopen.” Dit is het moment waar ScaleUp Company om de hoek komt kijken. Het vinden van focus binnen de organisatie en de juiste keuzes maken leer je gaandeweg in het traject van ScaleUp Company.

Dit traject richt zich specifiek op de implementatie van 3 deelgebieden van Scaling Up:

  • Strategy – het in kaart brengen van de lange termijn doelstellingen, welke route we willen bewandelen en welke keuzes moeten we dan maken om die grote ondernemersdroom te verwezenlijken.
  • Execution – hoe waarborgen we dat we dagelijks aan het lange termijn plan blijven werken, in plaats van ons telkens te laten leiden door de waan van de dag? Hoe meten we dagelijks dat we op de goede weg zitten?
  • People – Hoe zorgen we dat we deze reis met de juiste mensen afleggen en dat helder is wat we precies van elkaar mogen verwachten? Wat doet extreme groei met de teamdynamiek?

Hoe zorg je dat de implementatie een succes is en ook blijft?

De implementatie is een 7-maanden durend programma voor scaleups die groeisnelheid willen maken. “Soms wil je met je bedrijf naar links, maar is het onbewust naar rechts gegaan omdat je te druk bezig was met de waan van de dag.” Philip maakt samen met het leiderschapsteam het behalen van de grote droom over 10 jaar scherp en samen plannen ze dan terug wat dat betekent voor de komende 10 jaar, 3 jaar, 3 maanden en zelfs voor vandaag. Prioriteiten stellen, een cultuur van accountability en focus blijven houden zorgen voor het uitkomen van die droom. Elk kwartaal sta je als team weer even stil bij de bedrijfsvoering, de uitdagingen en hoe je weer vooruit kan. Door middel van het kwartaalritme, het weekritme en de dagelijkse check in blijf je koersen op wat echt belangrijk is.

Het groeiprogramma is interessant voor:

  • Het leiderschapsteam van een organisatie in een groeifase tussen 10-150 medewerkers.
  • Leiders met groei-ambities; maar om dit te bereiken is er meer focus en consistentie nodig in de uitvoering.
  • Je wilt dat de organisatie(groei) minder afhankelijk is van de inbreng van de directie (het moet een geoliede machine worden) zodat ondernemers meer afstand kunnen nemen van hun bedrijf
  • Het leiderschapsteam is een lerende groep professionals, die niet bang is om een cultuuromslag te maken in de organisatie.

Lees hier meer over de aankomende groeiprogramma’s en startmomenten.


Bewaren

Bewaren

ScaleUp Company