5 vragen die elke groeiondernemer zichzelf moet stellen (Patrick Tiessen – Nétive)

*Dit artikel is ter voorbereiding op de aankomende Scaling Up Masterclass op donderdag 1 juni. Zit jouw organisatie in de groeifase en zoekt het structuur op het gebied van mensen, strategie, uitvoering en cash? Meld je dan hier aan voor de Masterclass.

Naam

Patrick Tiessen

Organisatie

Nétive

(“Wij helpen organisaties om het gehele recruitment- en administratie traject van vaste en flexibele arbeid te digitaliseren. Van vacature tot en met afrekening.”)

Welke Scaling Up discipline heeft de meeste impact gemaakt

De Topgrading selectiemethode en het werken met jaar-, kwartaal-, week- en dagdoelen.


Sinds 2012 werkt Nétive met de Rockefeller Habits (“misschien wel de belangrijkste keuze van de afgelopen 10 jaar”) en sindsdien zien ze een enorme groei aan kwaliteit, structuur, discipline, en productiviteit per medewerker.

In dit artikel leer je van Tiessen welke 5 elementen essentieel zijn om je bedrijf met structuur en voorspelbaarheid te laten groeien.

Vraag 1: Is alles duidelijk?

Volgens Tiessen zullen veel ondernemers verbaasd zijn hoe weinig medewerkers een duidelijk beeld hebben van waar hun organisatie voor staat en wat er verwacht wordt in hun rol/functie:

“Je denkt dat je duidelijk bent als leidinggevende, maar wanneer je de organisatiedoelen vertaalt naar team- en medewerker doelen, zul je merken dat jouw mensen minder duidelijkheid hadden dan je vooraf gedacht had.”

“Een goed voorbeeld is het beschrijven van een ‘definition of done’ van elk doel. Oftewel, hoe weet iedereen in de organisatie dat dit doel 100% behaald is? Wanneer de definition of done niet helder beschreven is, komt er ruis en kan elke medewerker zijn/haar resultaat mooier laten lijken dan het is – wanneer het goed beschreven is, kun je altijd met zekerheid zeggen of het doel behaald is: ja of nee.”

“Een andere manier om voor onze medewerkers en partners duidelijkheid te creëren, is het ophangen van onze One Page Strategic Plan in elke kamer van het kantoor. Dit zorgt ervoor dat onze missie, waarden en strategie voor iedereen duidelijk is.”

One Page Strategic Plan
Het One Page Strategic Plan 2017 van Nétive

Vraag 2: Zijn we ambitieus genoeg?

Volgens Tiessen is het werken met doelen niet genoeg om de prestatie te verhogen – de doelen moeten volgens hem ook zo ambitieus mogelijk gesteld worden.

“Mijn mening is dat wanneer een organisatiedoel voor 50% wordt gehaald, het alsnog een grote impact zou moeten hebben op de groei en verbetering van je organisatie. Kijk maar naar Google; die zetten hun kwartaaldoelen dusdanig hoog, dat er wordt verwacht van medewerkers dat ze hun doelen voor minimaal 70% behalen.”

“The greater danger for most of us lies not in setting our aim too high and falling short; but in setting our aim too low, and achieving our mark.”  – Michelangelo

“Daarom kiezen wij bij Nétive er ook voor om onze doelen zo scherp en zo ambitieus mogelijk te zetten, waarbij we de beloning naar rato verhogen. Deze beloning is vaak in termen van bedrijfsuitjes, gezamenlijke activiteiten. Wanneer het doel voor 69% wordt gehaald, is de beloning er wel, maar lager dan wanneer het voor 100% behaald is.”

Vraag 3: Is de Profit/X helder?

De Profit/X is de economische driver is van je organisatie, oftewel de #1 KPI van je organisatie. In de luchtvaart is dit bijvoorbeeld omzet / passagier. Voor SaaS organisaties kan het bijvoorbeeld omzet / free trial zijn.

Hierbij ligt de focus van de gehele organisatie om a) de verhouding (hoeveel omzet of winst per X) te verbeteren en b) het aantal te verhogen (van X).

Wanneer je organisatie een focus heeft op de meest cruciale KPI, dan is het een stuk makkelijker om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen. Medewerkers weten namelijk ALTIJD hoe het gaat met deze KPI en wat zij moeten doen om dit te verhogen.”

“Bij ons is de #1 KPI: het aantal contracten in onze systemen. Dit aantal hebben we op een groot bord gehangen, waarbij we ook hier de resultaten linken aan een beloning: een bedrijfsuitje. Des te hoger de KPI dit jaar eindigt, des te beter de beloning (van Brussel tot een skireis in Chamonix).”

Vraag 4: Houden we elkaar scherp?

Tiessen geeft aan dat een cultuur van accountability essentieel is om te groeien.

“Doelen moeten zichtbaar zijn en gemonitord worden; met de meeting structuur van de Rockefeller Habits is dit strak georganiseerd. Waar we bij Nétive voor 2012 geen benul hadden hoe iedereen presteerde op zijn/haar doelen (als we al wisten wat die doelen waren), zijn nu onze meetings super strak georganiseerd rondom prestaties op doelen.

“Zo hebben we elke dag een daily huddle, waarbij elke medewerker aangeeft of de doelen van gister zijn behaald en wat de doelen van vandaag zijn. Heel gestructureerd, maar structuur zorgt ervoor dat je verantwoordelijkheid neemt. Eén van onze kernwaarden is ‘Be Prepared’, wat ervoor zorgt dat iedereen voorbereid aan elke meeting begint.”

Vraag 5: Hebben we de beste mensen?

Volgens Tiessen is de inzet van de Topgrading methode essentieel geweest voor bedrijfsgroei:

“Voor mij is de introductie van de Topgrading Methode om de beste mensen binnen te halen (A-spelers) de meest bepalende verandering geweest voor succes. Waar de Rockefeller Habits voor richting, discipline en resultaat zorgt, weet elke groeiondernemer dat de groei van je bedrijf begint (en eindigt) met MENSEN.”

“Dankzij de Topgrading Methode hebben we bijna geen ‘mis-hires’ meer, voornamelijk omdat we selecteren op kernwaarden, door het inzetten van de juiste vragen tijdens interviews (bijvoorbeeld: ‘Welk cijfer zou je vorige manager aan jou geven en waarom?) en tijdens de referentie-checks.”

“Ik raad ondernemers aan om de eerste selectieronde 100% te focussen op de cultuurmatch: past de medewerker in jouw team qua gedrag en persoonlijkheid? Wanneer dit namelijk niet past, heeft het geen zin om de competenties te checken – deze kandidaat  zou dan sowieso niet aangenomen moeten worden.”


Hoe gestructureerd pakt JOUW organisatie de personeelsselectie, de KPI’s en de executie aan?

Is dit al op het gewenste niveau of wil je hier een slag in maken?

En wat levert het je op als je die slag maakt?

Woensdag 9 januari is onze Masterclass Scaling Up, voor MT leden / directeuren van groeiende organisaties (>1 miljoen euro omzet en >10 medewerkers).

Lees hier meer over deze masterclass.

Bewaren

ScaleUp Company