Passie is levensgevaarlijk

Passie is levensgevaarlijk

Passie. Een essentiële brandstof voor groei. Maar passie kan gevaarlijk zijn. Levensgevaarlijk. Vier stappen om dat te voorkomen.

wpid-2DA0077D-5DB3-41DE-90BC-8ECBE5296FE3-2014-12-22-05-18.pngPassie power
Passie is ‘in’. Iedereen praat over passie. Passie is wat je moet hebben. Anders tel je niet mee. Passie het vuur dat jou en je bedrijf laat groeien en aanzet tot grootse daden. Passie is liefde voor je vak en/of liefde voor onze mooie wondere wereld.

Passie is ‘hip’. Niet in de laatste plaats door het fantastische gedachtengoed van Simon Sinek. “Start with why”. Begin met het waarom. Waarom doe je wat je doet? Dat maakt je superkrachtig.

Maar passie is goed toch? Ja! Maar pas op. Want gebeurt er vaak in de praktijk?

Passie levensgevaarlijk?
In mijn ondernemersloopbaan heb ik vaak met uiterst gepassioneerde professionals mogen werken. Ik herinner me nog levendig de bevlogen communicatietrainers. We werkten volgens het gedachtengoed van psycholoog Thomas Gordon. Man, dat was krachtig spul! We wilden dat iedereen hier van mee kon profiteren. Te allen tijde zetten we ons beste beentje voor. En we maakten de barrierres om deel te nemen zo laag mogelijk. We gaven veel, heel veel. We vroegen weinig, erg weinig. Te weinig, zo bleek. Want veel communicatietrainers waren na drie jaar volledig uitgeput. Zowel financieel als energiek. Passie is levensgevaarlijk ontdekten we. Wat miste er?

Passie en prestatie
Passie moet wel wat opleveren. Ik moet altijd denken aan de oneliner van Herman Finkers. “Ik vind romantiek best, maar het moet wel betaalbaar blijven”. Een vrije variant voor passie zou alsvolgt kunnen luiden. “Passie is heerlijk, maar het moet wel wat opleveren!”. Passie gaat namelijk over geven. En geven en geven. Je kunt niet grenzeloos geven, dan raak je uitgeput. Je moet ook wat terugkrijgen. Maar wat dan?

Economische prestatie is natuurlijk geld. Voldoende inkomen. Zonder voldoende inkomen kun je jezelf niet ontwikkelen en dooft de passie vanzelf door alledaags gedoe. Voldoende inkomen is voor iedereen verschillend.

Daarnaast vraag je ook energetisch terug. Applaus, complimenten, passie van anderen die voort bouwen op jouw passie. Vul maar in.

Passie is alleen duurzaam in combinatie met energetische en economische prestatie.

Passie en pauze
Passie moet je af en toe uit zetten. Uit als in uit uit. Altijd maar blijven geven put uit. Tomeloze energie kan ook op raken. Nog een workshop in je agenda tussenproppen. Geen ‘nee’ zeggen tegen een bestuursfunctie binnen je branche. Tot ’s nachts 11 uur werken om je presentatie aan te passen, want maatwerk is belangrijk.

Altijd aan leidt eerder tot definitief uit.

Tenzij je tijdig pauzeert. Pauzeren door alle communicatie uit te zetten, je computer dicht te klappen en iets heel anders te gaan doen. Met vrienden naar de film, 10 kilometer hardlopen. Zonder pauze is je passie kortstondig en niet duurzaam. Wil je meer lezen?  De Always On ondernemer is nu even uit.

Passie levensgevaarlijk?
Passie is prachtig maar kan ook dodelijk zijn. Letterllijk. Als je niet presteert en niet pauzeert doe je jezelf tekort, doe je klanten tekort, doe je onze mooie wereld te kort. En dooft de kaars door te weinig inkomen, te weinig energie en te weinig ontwikkeling. Het schrijnt als ik gepassioneerde bedrijven nodeloos ten onder zie gaan. Of als ik gepassioneerde vakmensen uitgeblust een zelfstandige loopbaan zie omzetten in een functie bij de gemeente. Dat wil je toch niet, dat is toch verspilling van prachtige passie?

Vier stappen
In vier stappen kun je van je passie genieten én productief inzetten:

  • ontdek je passie. Waarom doe je wat je doet? Wat is het precies waar je energie van krijgt? De één krijgt het van contact met mensen, de andere van ideeën. Ontdek hoe het bij jou werkt.
  • geef je passie richting. Koppel je passie aan je talenten en aan een verdienmodel zodat je een BHAG krijgt (wat is een BHAG?). Als je niet zoveel hebt met grote gedurfde dappere doelen, lees dan ook eens over Reizigers en Trekkers.
  • maak je passie succesvol. Laat je passie presteren. En renderen. Zowel economisch als energetisch. Zorgt dat je veel passie geeft maar ook veel terugkrijgt.
  • zet je passie ook eens uit. Neem tijd voor jezelf en voor heel andere zaken. Bijkomen van je eigen passie is broodnodig.

Maar vooral: geniet van je passie! En niet met mate. 

Deze weken staan in het teken van persoonlijk leiderschap, een belangrijke stap uit de groei- en bloeicyclus. Het thema begon dit jaar met De gelukkige ondernemer.

Hoe kun jij nog meer genieten van je passie?

 

Foto: Flickr

ScaleUp Company