Op weg naar geluk

Eerder deze maand was ik in Bhutan. Wat een wonderlijk land daar in de Himalaya. Wat ik mee terug bracht waren vele nieuwe inzichten. Vooral over geluk.

De gelukkigste plek op aarde
Bhutan is een klein koninkrijk in Azië, ingeklemd tussen grootmachten als India en China. Er wonen ongeveer 700.000 mensen, minder dan in Amsterdam. Bhutan is bijna net zo groot als ons land. Het land is nog nooit door enig mogendheid bezet geweest. De ontoegankelijke bergen hebben vreemde legers én vooruitgang lang buiten gehouden. Bhutan is erg op zichzelf, maar daarin komt verandering. De wereld dringt Bhutan binnen met internet, televisie, smartphones en autogebruik. Bhutan moet veranderen en wil ook veranderen. Maar Bhutan wil ook hun traditie en identiteit bewaren. Een lastige opgave in onze mondiale wereld.

Waar zou je Bhutan van kunnen kennen? Het enige waar Bhutan faam mee maakt is “Gross National Happiness”. Wat? Bhutan meet sinds de jaren ’70 van de vorige eeuw niet het brutonationaal product. De Bhutanezen meten bruto nationaal geluk. De aanleiding was komisch. Destijds vroeg een reporter de vierde koning, Jigme Singye Wangchuck, om het brutonationaal product van Bhutan. De intentie van de journalist was niet helemaal zuiver. Hij wist dat het BNP van Bhutan het op één na laagste in de wereld was. Wel $ 140 per inwoner per jaar. Dat kwam met name omdat er veel ruilhandel was in Bhutan en die wordt niet meegeteld in het BNP. De vierde koning (K4 in de wandelgangen) antwoordde zonder blikken en blozen. “Voor ons is het brutonationaal product niet zo belangrijk. Bij ons draait alles om brutonationaal geluk!”. Een mooi concept was geboren. K4 had overigens geen idee hoe Bhutan dit verder moest ontwikkelen, maar had wel dé prioriteit van dat moment te pakken.

Bruto Nationaal Geluk
Bruto Nationaal Geluk maakt geluk belangrijk en streeft naar een samenleving op basis van geluk. Het concept is inmiddels uitgekristalliseerd tot een heel systeem om te meten onder de bevolking. Het begint met vier pilaren:

  1. Good governance
  2. Sustainable socio-economic development
  3. Cultural preservation
  4. Environmental conservation

Die vier pilaren zijn onderverdeeld in negen domeinen:

  1. Psychological Wellbeing
  2. standard of Living
  3. good Governance
  4. Health
  5. Education
  6. Community Vitality
  7. Cultural Diversity and Resilience
  8. Time Use
  9. Ecological Diversity and Resilience

De verdere onderverdeling is in 33 indicatoren en 137 kengetallen. Met recht een compleet uitgebouwd systeem, die een visie neerzet en die meetbaar maakt.

Het Bruto Nationaal Geluk komt uitgebalanceerd over. Niet alleen door de uitgebreide onderbouwing. Maar ook door de verschillende invalshoeken die gemeten worden. De vier domeinen omvatten zowel de ‘harde’ financiële kant van het land, als de ‘zachte zijde’ met psychologisch welzijn voor burgers en aandacht voor de natuur.

Bruto Nationaal Geluk is niet zomaar een concept of idee, maar een ingenieuze methodiek om te peilen wat er onder de bevolking leeft.

Met welk gevolg? Zijn de Bhutanezen nou inderdaad zo gelukkig? Is Bhutan echt de gelukkigste plek op aarde? Kan een land eigenlijk wel ultiem gelukkig worden? Vele vragen die opdoemen. Maar de Bhutanese spreker wacht geduldig tot alle vragen door ons gesteld zijn voordat hij antwoordt. Heel beleefd zegt hij dat we missen waar het om gaat. Door geluk centraal te stellen, groeit het. Dát is waar het over gaat. Elke twee jaar een beetje meer geluk.

Hoe mooi is dat?

Wat heb ik geleerd?
Tsjonge, wat heb ik geleerd van Bhutan. Vriendelijke en hartelijke mensen. Grappige humor. Jongeren die op straat hangen en tegen het gevestigde etablissement aantrappen. Ondernemerschap is daar net zo’n gedoe als bij ons in Nederland. Natuurlijk, bepaalde regelgeving hebben zij wel en wij niet. En omgekeerd. Maar uiteindelijk lijken we op elkaar. Alleen die Himalaya-bergen met sneeuw, nee, zo iets kennen wij niet in Nederland. Aan de andere kant kunnen de Bhutanezen zich niet voorstellen dat we beneden zeeniveau leven. En zij zouden zich verbazen over onze verkeerslichten, want zij kennen niet één stoplicht.

Netto bedrijfsgeluk?
Zou het concept voor Bruto Nationaal Geluk ook kunnen werken voor bedrijven? Stel je voor dat bedrijven beter presteren door ze hun aandacht te laten richten op geluk. Geluk als een streven op basis van financiële resultaten, cultuur en mensen, marktgerichtheid en goed bestuur. Stel je eens voor dat dat een praktisch en bruikbaar concept zou opleveren…

Zou dat bijdragen aan onze mooie wondere wereld?

ScaleUp Company