Ontsla je marketeer, huur een journalist

Ontsla je marketeer en neem een journalist aan. Tenminste, als je vindt dat je online reputatie belangrijk is. Inhoud staat voor elke organisatie centraal. Je wordt als organisatie afgerekend op je acties. Content is king. Maar dan moet de content wel goed zijn. Hoge kwaliteit is noodzakelijk. Content moet een verhaal vertellen en je potentiële doelgroep overtuigen van je expertise en ze aan je binden. Content heeft een doel.

Content als middel, niet als doel
Perfecte content is dus niet het doel, maar het middel. Het doel is dat bezoekers zo snel mogelijk converteren en een relatie met je opbouwen. Content moet antwoord geven op het probleem dat de bezoeker heeft. Websites draaien niet om het managen van de content, maar om het organiseren van doelen met behulp van content.

Huur een journalist
Veel mensen zien de potentie van inhoudelijk doordachte content. Ze zien wat het eventueel voor hun bedrijf kan betekenen. Maar ze maken zich zorgen over het daadwerkelijk produceren. Wie gaat dit allemaal doen? Hier is het antwoord: huur een journalist in. In deze tijden zijn er genoeg freelance journalisten die je kunnen helpen met het vertalen van expertise naar verhalen en creëren van interessante content.

Om inhoudelijk goede content te produceren die overeenkomen met de waarden van je organisatie en die echt hout snijden moet de input vanuit je organisatie komen. Maar we kunnen niet verwachten dat deze input gelijk leuk wordt verpakt als content. Als redacteur moet je intern op zoek naar input en dit omzetten naar content. Een ervaren schrijver zorgt voor de tekst en beeld. Als marketeer of webredacteur moet je dus journalistieke kwaliteiten hebben of samenwerken met een journalist. Je bent als het ware de correspondent van je organisatie en zijn omgeving.

Als een bedrijfsjournalist vertelt je verhalen die intern en in de omgeving spelen. Verhalen die het vertrouwen wekken. Een journalist verzint deze verhalen niet zelf. Maar een journalist heeft de neus om deze bestaande verhalen te vinden, te vertellen en interessant voor de doelgroep te maken.

  • Vertaal je product naar een verhaal
  • Laat klanten jouw verhaal vertellen
  • Focus op het probleem van je klant

Je betrekt op deze manier heel je organisatie met de communicatie en de website, maar je hoeft ze niet lastig te vallen met de vraag of ze het zelf willen omzetten in content. Het creëren van content en voornamelijk geschreven stukken, gaat nu eenmaal sneller en beter als het door een ervaren iemand wordt geproduceerd.

Afhankelijk van de experts
Als afdeling communicatie of marketing ben je afhankelijk van de experts van het bedrijf. Elk bedrijf heeft veel kennis in huis. Kennis dat je potentiële nieuwe klant kan overtuigen om met jou in zee te gaan. Dan moet je deze kennis alleen wel openbaar maken en delen. Maar dat wil niet zeggen dat je dit van je experts kan en mag verwachten. Hij is tenslotte geen expert in het creëren van content.

Experts zitten vaak zo diep in de materie dat ze ook niet goed begrijpen wat de echte reden is waarom ze het product afnemen. Experts weten zoveel dat ze niet meer levelen met de gewone consument. Of ze hebben absoluut geen tijd om de kennis om te zetten in interessante content en in verhalen. Verhalen die spreken. Je experts moeten dus geen hoofdbron zijn voor content, ze moeten de katalysator zijn voor de inhoud. Hun kennis van de industrie is voer voor het content-creatie proces. Het proces wat verder wordt uitgevoerd door de journalist.

Relatie opbouwen
Het creëren van content gaat over het aangaan van een relatie met je doelgroep. Wees dus als bedrijfsjournalist dienstverlenend voor de verhalen die er al zijn. Journalisten hebben daar een neus voor. Die zien wat interessant is en maken beslissingen. Op deze manier ligt de aandacht op de inhoud en niet het simpelweg produceren. Een journalist heeft geen enkele moeite om interessante verhalen te produceren in verschillende vormen. Verhalen over hoe jou organisatie de problemen van je klanten kan oplossen. Dat geeft vertrouwen.

ScaleUp Company