One Phrase Strategy

Strategie. Superbelangrijk om de goede dingen te doen. Vaak ontwikkelen we een klantgerichte en betekenisvolle strategie. Maar de one phrase strategy kiest een heel ander perspectief.

One Phrase Strategy
De one phrase strategy geeft een onderscheidend voordeel ten opzichte van concurrenten. Soms wel 10 tot 100 keer voordeel (lekker Amerikaans, maar wel waar). De one phrase strategy lost een probleem op waar iedereen in de branche tegen aanloopt. En tot nu niemand een oplossing voor heeft gevonden. Dus om onderscheidend te zijn, is het zinvol om energie en tijd te steken in een supergoede one phrase strategy.

Klantonvriendelijke compromissen
De one phrase strategy werkt alleen als een bedrijf keuzes maakt en rigoreus doorvoert. Daarbij kan de uitvoering klantonvriendelijk zijn. De one phrase strategy is een strategie die leidt tot onderliggende activiteiten. Zoals bij Southwest, waar je je favouriete plaatsen niet meer kon reserveren. Want dat kost tijd, tijd waarbij het vliegtuig niet vliegt. En alleen een vliegtuig in de lucht genereert omzet.

Formuleren van een one phrase strategy
De one phrase strategy formuleer je als volgt. Zoek naar een probleem in je branche waar iedereen mee worstelt. Ook je concurrenten. Misschien wel een probleem waarvan denkt dat het niet anders kan. Misschien ook wel omdat we er al aan gewend zijn. Hoe kom je aan een probleem? Bezoek een aantal congressen en conferenties in je branche en kijk welke onderwerpen steeds terugkomen. Daar liggen de problemen die vragen om een oplossing.

Succevolle voorbeelden
Voorbeelden van succesvolle one phrase strategies zijn:

  • wheels up. Southwest Airlines vond uit hoe vliegtuigen twee uur langer per dag productief zijn in de lucht. Want een vliegtuig op de grond kost veel geld. Een aantal compromissen: geen vaste zitplaatsen (klantonrvriendelijk), één type vliegtuig.
  • fanatical support. Rackspace ontdekte dat het niet gaat om servers en specificaties, maar om support. Zij voerden dat tot in de puntjes door. Deze strategie is wel klantvriendelijk.
  • easy in, impossible out. Blackberry’s strategie om servers eenvoudig bij bedrijven in de infrastructuur te laten opnemen. De bedrijven kwamen er daarna achter dat het moeilijk was om de Blackberry weer af te koppelen.
  • forced adoption. Microsoft verandert bestandsformaten van office-documenten bij elke grote update een beetje. Met als gevolg dat je wel moet upgraden, omdat klanten plotsklaps voor jou onleesbare bestanden versturen. Het is geen optie om te blijven op de versie die je prima bevalt.

De laatste voorbeelden geven aan hoe klantonvriendelijk zo’n one phrase strategy kan zijn. En misschien wel moet zijn. Daarom maakt een bedrijf zijn one phrase strategy niet openbaar. En al helemaal niet naar klanten.

ScaleUp Company