Ondernemingsplan maken op één A4

Een helder ondernemingsplan helpt een ondernemer om de kern van zijn/ haar bedrijf inzichtelijk te maken. Daarnaast geeft een ondernemingsplan een overzicht van alle gestelde plannen en doelen, plus een route om deze doelen te bereiken.

In dit blog doorlopen we de stappen om tot een haarscherp ondernemingsplan te komen. Ook kun je een gratis template downloaden om direct zelf een ondernemingsplan op één A4 te maken.

Inhoudsopgave

  1. Wat is een ondernemingsplan?
  2. Uit welke onderdelen bestaat een ondernemingsplan?
    1. De kernwaarden van jouw bedrijf
    2. Een glasheldere purpose
    3. Jullie absolute kracht
    4. Het grote doel van de organisatie
    5. De economische motor van jouw bedrijf
    6. Het ideale speelveld
    7. De klanten die het beste bij jou passen
    8. Jouw merkbeloften
  3. Ondernemingsplan voorbeeld
  4. Hulp nodig bij het schrijven van een ondernemingsplan?

Wat is een ondernemingsplan?

Door middel van een ondernemingsplan beschrijf je op een gedetailleerde maar kernachtige wijze waar jij naartoe wilt met jouw bedrijf. Je kunt het zien als een routekaart voor je bedrijf. Binnen de Scaling Up methodiek bestaat er een geweldige tool om jouw ondernemingsplan terug te brengen tot één A4: Het One Page Strategic Plan (OPSP).

Op de eerste pagina geef je de kern weer van je bedrijf. Waar sta je voor? Wat wil je bijdragen aan de maatschappij? Voor welke klanten wil je dat doen? Waar ben je ontzettend goed in? Wat is de motor van het verdienmodel? En wat is het grote doel waar je naartoe wilt werken? Alle verschillende onderdelen van het OPSP komen samen in dat grote doel. 

Waarom is het zo belangrijk om na te denken over al deze onderdelen? Dat komt omdat ze jouw richting en een route geven. Wanneer jij een duidelijk doel voor over 8 jaar hebt geformuleerd, dan kun je dat vertalen naar de belangrijkste doelen voor komend jaar en zelfs komend kwartaal. Daarnaast zorgt het OPSP ervoor dat het hele team op één lijn komt en weet waar het leiderschapsteam naartoe wilt. Zo kun je met het gehele bedrijf optimaal gas geven.

Uit welke onderdelen bestaat een ondernemingsplan?

Aan de hand van 8 gerichte stappen gaan we een scherp ondernemingsplan neerzetten. Op deze manier creëren we een leidraad van wat jij de komende jaren wilt bereiken.

1 – De kernwaarden van jouw bedrijf

Jouw kernwaarden zijn de essentiële bouwstenen die de grondbeginselen vormen voor alles in de organisatie. Het gaat over onderlinge relaties, communicatie en samenwerking met anderen. Je kunt kernwaarden zien als het DNA van een organisatie. Hoe gaan we met elkaar om binnen dit bedrijf? Kernwaarden zijn er altijd binnen een bedrijf, maar het is belangrijk om ze te ontdekken zodat jouw team ze kan gebruiken als krachtbron voor de bedrijfscultuur en als rode draad voor het nemen van beslissingen.

Wat zijn voorbeelden om aan te denken?
Afspraken nakomen/ Accountability – We proberen dingen te beloven die we waar willen maken. Bovendien nemen we er direct eigenaarschap van en proberen we de verwachtingen te overtreffen. 

Omarm groei/ Embrace growth – Dit gaat niet alleen over omzet en winst, maar ook over persoonlijke en professionele groei. We verbeteren constant dingen die niet goed gaan en maken het makkelijker voor klanten en collega’s om succesvol te zijn.

2 – Een glasheldere purpose

Dit is de reden waarom je iedere ochtend je bed uit komt. Je wordt er ontzettend enthousiast van en het geeft je een bak aan energie om elke dag aan de slag te gaan. Het gaat niet om geld maar om het hogere doel waarom jij dit bedrijf bent gestart, omdat je daar ontzettend enthousiast van wordt of gefascineerd door bent.

Het is ook voor medewerkers, zeker in deze tijd, essentieel om zich verbonden te voelen met het bedrijf waar zij voor werken. Het gevolg is een enorme boost bij alle stakeholders: van klanten tot alle betrokken partners. Waarom doen jullie datgene wat jullie doen binnen het bedrijf?

3 – Jullie absolute kracht

Dat zijn de kerncompetenties van jouw organisatie. Maak eens een lijstje van dingen die je onwaarschijnlijk goed kunt als bedrijf. Vaak zijn bedrijven die snel groeien nog redelijk jong, maar meestal zijn er al een paar dingen die extreem goed gedaan worden. Waar kun je in potentie de beste van de wereld in worden? Dat zijn er meestal geen 7, maar hooguit 3. Het is daarnaast niet ongebruikelijk dat je bij 2 van die 3 nog heel veel meters moet maken.

Om hier beter over na te denken kunnen we een scenario schetsen: Stel dat er iemand een week komt meedraaien in jouw bedrijf. Daarnaast is geld voor diegene geen enkel probleem, qua budget is alles mogelijk. Wat zou dan nog steeds extreem lastig zijn om te kopiëren? Jouw kerncompetenties kosten (mogelijke) concurrenten enorm veel tijd, moeite en geld om na te bootsen.

4 – Het grote doel van de organisatie

Dit is de stip aan de horizon waar jij met jouw bedrijf dolgraag naartoe wilt groeien. Na uitgebreid onderzoek van Jim Collins bleek namelijk dat ondernemers die zo’n doel hadden geformuleerd veel beter presteerden dan ondernemers die dat niet hadden. Hier wordt de term BHAG (Big Hairy Audacious Goal) voor gebruikt in de methodiek. 

In de literatuur staat een BHAG vaak 10 tot 25 jaar vanaf dit moment. Wij merken dat het nu eerder zo’n 8 tot 10 jaar is geworden. De markt is ontzettend dynamisch. Wanneer je 8 jaar vooruit kijkt dan weet je niet waar je kunt uitkomen. Het moet niet geheel dicht te plannen zijn. 

Het moet een gevoel geven: Waanzinnig gaaf als we het realiseren, maar ik zou oprecht niet weten hoe we daar moeten komen. Daarmee zet het creatief en ondernemend denken aan. Je wilt voorkomen dat het een invuloefening wordt. Je moet denken: Wauw, hoe dan? Tegelijkertijd geeft dit grote doel erg veel houvast omdat je concrete plannen kunt gaan maken voor het komende jaar om een stap dichterbij je BHAG uit te komen. 

5 – De economische motor van jouw bedrijf

Dit gaat in het bijzonder over de essentie van het verdienmodel van de onderneming. Binnen het OPSP wordt dat de profit per X genoemd. Die X moet je weten te ontdekken. Stel je kunt op dit moment 1 X kiezen om de komende jaren te vermenigvuldigen. Welke eenheid heeft dan de grootste impact op de economische motor van jouw bedrijf?

Een klassiek voorbeeld hiervan is een advocatenkantoor. Waarbij elke 6 minuten wordt gefactureerd met dus tien eenheden in een uur. Zij hanteren profit per uur of profit per medewerker.

Wat kunnen andere voorbeelden zijn om jouw inspiratie aan te wakkeren?

  • De hoeveelheid profit per project voor een decorbouwer.
  • De profit per klant voor een supermarkt.
  • De profit per marktsegment voor een SaaS bedrijf.
  • De mate van profit per filiaal voor een keten sportscholen.
  • De profit per aankoop voor een bouwmarkt.

6 – Het ideale speelveld

Jouw ideale speelveld bestaat uit de specifieke markt die jij over 3 jaar wilt én kunt domineren. Binnen het OPSP wordt dat de sandbox of zandbak genoemd. De zandbak waarop jij als organisatie opereert kun je op basis van deze 3 assen definieren: 

  1. Doelgroep. Dit zijn de organisaties die je bedient of wilt bedienen. Richt je hierbij op de kernklanten die jouw bedrijf laten doorgroeien.
  2. Geografie. Wat is de locatie waar deze kernklanten zich bevinden.
  3. Producten of diensten. Dit betreft de producten of diensten die onze kernklanten verder helpen.

Wat is een voorbeeld van een zandbak om dit verhaal concreter te maken?
Stel je voor: Jouw doelgroep bestaat uit bedrijven met meer dan 10 medewerkers in dienst binnen de bouw- en installatiebranche. Deze bedrijven bevinden zich in Nederland en jij hebt een CRM oplossing ontwikkeld met extreem handige functionaliteiten voor bedrijven binnen deze branche. Dan heb je alle drie de punten afgevinkt!

7 – De klanten die het beste bij jou passen

Wie zijn absolute kernklanten van jouw bedrijf? De klanten die het beste bij je passen verdienen ook de meeste aandacht. De kans is namelijk enorm klein dat niet-kernklanten super enthousiast worden van jouw product en/ of bedrijf. 

De kernklant is die klant die jouw product of dienst in de hoeveelheid aanschaft die optimaal is voor jouw rendement. Tegelijkertijd sluiten jouw aanbod en marktstrategie perfect aan op de grootste behoeftes van je klant. 

Het helder definiëren van een kernklant leidt tot focus. Je kunt voortaan namelijk je identiteit, communicatie, marketing, aandacht en investeringen optimaliseren op basis van jouw kernklant. 

8 – Jouw merkbeloften

Tot slot zijn ook merkbeloften een onderdeel van het OPSP. De merkbelofte is wat een merk aan haar klanten belooft en waar een merk voor staat. Een relevante en concrete merkbelofte maakt het verschil door zeer aansprekend te zijn voor de doelgroep die jij wilt bereiken.

Het komt namelijk ontzettend vaak voor dat merkbeloften hol en nutteloos overkomen. In het dagelijkse straatbeeld zie je bijvoorbeeld regelmatig “wij leveren de beste kwaliteit” langskomen.

Wat zijn juist kenmerken van een merkbelofte die wel krachtig is?

  • Ze zijn specifiek en beschrijven exact wat de aanbieder belooft.
  • Ze spelen in op de belangrijkste behoeftes van de kernklant.
  • Er zit een ‘boeteclausule’ in waardoor de aanbieder pijn lijdt wanneer de belofte niet waargemaakt kan worden. Denk hierbij aan gratis boodschappen omdat er een lange rij staat in de supermarkt.

Ondernemingsplan voorbeeld

Om jouw ondernemingsplan tot de kern samen te vatten maken we gebruik van het One Page Strategic Plan (OPSP) uit de Scaling Up methodiek. Hoe scherper en simpeler jij het OPSP kunt maken, hoe meer richting je creëert voor de komende jaren. Vanaf jouw BHAG over een jaar of 8 tot aan komend kwartaal. Bovendien geeft het iedereen binnen de organisatie een leidraad voor zijn/ haar bijdrage aan de bedrijfsstrategie.

Op pagina 1 bepaal je de kern van jouw bedrijf en welk doel jij wilt bereiken. Vervolgens stippel je op pagina 2 de route uit om dit doel te verwezenlijken.   

>>> Download het format ondernemingsplan (OPSP) gratis door hier te klikken.

Ondernemingsplan OPSP - Voorkant Achterkant

Hulp nodig bij het schrijven van een ondernemingsplan?

Het One Page Strategic Plan (OPSP) is een super krachtige tool om een ondernemingsplan terug te brengen tot één A4. Maar je kunt het vergelijken met het implementeren van een gloednieuw CRM systeem. Als je het in gebruik neemt zonder voldoende tijd te investeren in een goede opzet, targets, flow en funnels dan bestaat de kans dat het misschien maar de helft of zelfs een kwart oplevert van wat er in totaal mogelijk is. 

Neem je echt de tijd om het OPSP haarscherp neer te zetten dan kan het een enorme boost zijn voor de gehele organisatie. Daarbij zorgt het ervoor dat alle neuzen dezelfde kant op staan én dat iedereen een helder beeld heeft bij het grotere strategische plaatje.

Onze Scaling Up experts helpen graag bij het voorbereiden en uitvoeren van jouw ondernemingsplan.

>>> Klik hier om in contact te komen met een van onze experts.

Meer Artikelen van Tim van der Sman


ScaleUp Company