Ondernemers en hun moestuintjes

Moestuintjes. Met de nieuwe actie van AH staan ze volop in de belangstelling. Ik ontdekte een mooie parallel met de ondernemer. Het is een verrassende ontdekking die je gelijk kunt toepassen.

Leuk hoor, zo’n moestuintje. Maar wat een werk zeg… Het artikel in de krant opende op deze wijze. Om daarna een handleiding te geven hoe je succesvol je moestuintjes kunt laten groeien en bloeien. Zo’n moestuintje vraagt nogal wat zaken die in orde moeten zijn. Licht, lucht, temperatuur, water… Inderdaad, veel werk zeg…. Dat doet me ergens aan denken.

De onderneming is eigenlijk één grote moestuin. Soms zelfs een speeltuin. Een grote mooie tuin waarin van alles groeit en bloeit. Tenminste, als je het goed doet. Ik schreef eerder over de ondernemer als ambitietuinman. De rol van de ondernemer is zorgen dat de tuin evenwichtig groeit en bloeit. Dat het onkruid niet de macht over neemt. Dat de opbrengst van de tuin zo hoog mogelijk is. Dat is veel werk.

Mijn dochter is als aankomend ondernemer bezig met de moestuintjes van AH. Sommige groeien als kool (ehhh sla), sommige komen maar niet naar boven. Voor elke soort geldt weer een andere handleiding. Sommige planten moet je verpotten en sommige planten moet je daarna ook nog eens verspenen.

De kropsla moet halverwege naar buiten. De dille moet juist binnen blijven en kan niet tegen direct zonlicht. De paprika hadden we al bijna weggegooid. Na 4 weken zagen we nog geen sprietje. Totdat we lazen dat we geduld moeten hebben.

Aan alle randvoorwaarden moet voldoen worden om te groeien. Elke dag een beetje water. Niet te heet, niet te koud. Zonlicht niet te vergeten. Op tijd naar buiten (of juist niet). En aandacht. Vooral aandacht. Veel aandacht. Tender Loving Care zoals de Engelsen dat zo mooi zeggen. Gek genoeg noemde het krantenartikel niks over aandacht geven. Maar zonder liefdevolle aandacht wordt ’t niks, zelfs niet als je de handleiding precies volgt.

Misschien is tender loving care nog wel belangrijker dan passionele energie. Die tomeloze energie is prachtig maar aandacht bepaalt of die energie op de goede plaats terecht komt. Beide heb je nodig voor succesvol groeien en bloeien. Aandacht geeft richting en impact.

De moestuintjes van AH zijn net onze nieuwe initiatieven en experimenten die we starten. Experimenten zijn voor levensbelang voor onze toekomst. Soms gaat het uitstekend, soms wordt het niets. Veel experimenten zijn ten dode opgeschreven. Aan alle randvoorwaarden is voldaan. Goed idee. Check! Goede mensen. Check! Voldoende financiering. Check! Maar het experiment krijgt niet voldoende tender loving care. We doen het tussen de bedrijven door. Onze toekomst is het afvoerputje van onze aandacht.

Tip voor nu: ga eens in de weer met de moestuintjes van AH, je leert er veel van als ondernemer!

ScaleUp Company