Nu schept ruimte

Nu schept ruimte

Ondernemers kunnen krachtig communiceren. Een gave. Maar soms met onbedoelde bij-effecten. Hoe één woordje extra een zee aan mogelijkheden creëert.

Generalisaties

“Dat gaan we niet doen.” De ondernemer sprak krachtig en ferm. Het team leek aan tafel ineen te krimpen. Het was alsof er een mokerslag was uitgedeeld. Slinkse blikken werden uitgewisseld. Het was toch een goed idee? Maar de ondernemer was duidelijk.

De kracht van de uitspraak zat in een generalisatie. Een generalisatie is altijd en overal waar. Klinkt kort en kracht, maar ze kunnen nooit altijd waar zijn. “Voetballers verdienen een vermogen” is zo’n generalisatie die nooit waar kan zijn. Want er zijn ook voetballers die geen droog brood verdienen.

Generalisaties doen het goed in de politiek. One-liners. Maar ze maken ook veel kapot. Hoe kan dat anders?

Ruimte en mogelijkheden

“Eigenlijk bedoel je: dat gaan we nu niet doen”. Ik stelde de ondernemer dezelfde zin voor. Met één woordje extra. Nu. Wat een ruime ontstond er. “Ja…”, dacht de ondernemer hardop na, “…waarom kunnen we dat in de toekomst niet alsnog doen? Het is een uitstekend idee. Als we het maar belangrijk maken.” Het team knikte. “Maar nu niet”, zo besloot de ondernemer. Iedereen lachte. Er was ruimte.

Weg met de generalisatie. Leve het woordje ‘nu’. Nu schept ruimte. Voor meer ruimte en mogelijkheden!

ScaleUp Company