Noodsignalen

Noodsignalen voor ondernemers

Groeiende ondernemingen kennen het. Groeihobbels. De groei stokt en problemen dienen zich duidelijk aan. De ondernemer is onaangenaam verrast. Toch had hij het al ver van te voren kunnen zien aankomen. Hoe kun je dat zien?
Groeihobbels
Groeiende organisaties doorlopen allemaal dezelfde groeifasen. Onderzoekers als Greiner, Harnish en Adizes kwamen steeds tot dezelfde conclusie. Groei gaat niet lineair. Groei gaat heel erg snel en stokt dan. Het glazen plafond. Het duurt even totdat de ondernemer dat ziet. Het duurt nog wat langer voordat de ondernemer door heeft dat zijn rol fundamenteel moet veranderen. En soms komt hij er nooit achter… Ik schreef er al eerder over deze glazen plafonds in Groeihobbels herkennen en wegnemen.

Als je als ondernemer midden in zo’n groeihobbel zit, dan zie je het niet. Maar wat nog erger is: als je goed oplet kun je de groeihobbel van te voren aan zien komen. Wat zijn de signalen waarop je moet letten?

Noodsignalen
Keer op keer zie ik dat drie getallen samen een noodsignaal afgeven:

 • omzet: de gefactureerde omzet die de organisatie maakt;
 • headcount: het aantal mensen in dienst;
 • winst: de operationele winst die de onderneming genereert.

Eenvoudig meetbare getallen. Objectieve getallen. Dus geen excuus om die in de gaten te houden 😉

Deze signalen geven het volgende aan:

 1. bij gezonde groei: de omzet stijgt (sterk), de headcount stijgt (sterk)
  en de winst blijft achter (want je investeert veel). De onderneming is in
  een groeiflow. Alles loopt lekker, de signalen staan op groen.
 2. bij afnemende groei (het glazen plafond komt er aan): de omzet
  stabiliseert, de headcount stabiliseert en de winst loopt iets op. Dit zijn
  de signalen die een waarschuwing afgeven.
 3. bij stagnerende groei (tegen het glazen plafond): de ondernemer
  groeit niet mee en neemt niet tijdig actie: de omzet blijft min of meer stabiel, maar de headcount loopt iets terug. Goede mensen, de A- spelers, verlaten de onderneming. Als gevolg loopt de winst verder op. Dit is in feite het ergste dat kan gebeuren. Dit zijn de echte noodsignalen. De oplopende winst strooit zand in de ogen van de altijd optimistische ondernemer. “Een klein dipje”, hoor je hem zeggen. “Het komt snel goed, als we maar…”.

Als de ondernemer dan nog geen actie neemt, dan gaat het in een neerwaartse spiraal mis. Omzet daalt want meer medewerkers vertrekken, de hoeveelheid en kwaliteit van werk nemen af. Je neemt snel nieuwe mensen aan of huur kostbare freelancers in. Of je besteedt werk uit. De winst brokkelt razendsnel af.

Het zijn deze drie signalen waarop de ondernemer moet letten. Ik kom regelmatig ondernemers die tegen hun glazen plafond aanzitten. Pak de laatste twee jaarrekeningen en je ziet het gebeuren. Het is niet iets dat van de ene op de andere dag gebeurt. Vaak gaat er zomaar twee jaar overheen. Van eerste waarschuwingssignaal tot de ondernemer die
nu echt wakker moet worden. Want ondernemers reageren traag, omdat de winst na-ijlt op de stabiliserende omzet en headcount. De ondernemer ervaart geen urgentie. Maar die is er wel! Nadat zijn onderneming fors gegroeid is, moet hij aan de bak en meegroeien.

Herken je deze signalen ook bij jezelf of bij andere ondernemers?

 

Foto: Anonymouscollective

ScaleUp Company