Neem geen vakantie

Zo, die laatste orders de deur uit. Dat akkefietje van die leasemaatschappij nog even wegwerken. De nieuwsbrief nog even afschrijven. Dat vijfjarig jubileumcadeau voor Arie nog regelen. 

Drie klanten nog even nabellen, twee leveranciers, de post debiteuren nalopen, de drie grote offertes van deze week nog even doornemen en dan, ja dan… eindelijk vakantie. Eindelijk drie weken rust en weg van de zaak. Het werd ook wel een beetje te gortig afgelopen jaar. Nu tijd voor adempauze.

En eindelijk drie weken, tja dat is al zeker vijf jaar niet meer voorgekomen. De eerste week is echt nodig om te ‘decompressen’, de tweede week om weer te wennen aan het gezin en die derde week, ja dan is het echt rust… M’n hoofd leeg en helemaal relaxed. Raar genoeg krijg ik twee of drie dagen voordat we teruggaan weer wat goede ideeën voor de zaak. Nieuwe marketingacties en een interessante productinnovatie. En dan die maandag… tja dan begint het weer, 1651 mails en 31 terugbel berichten. Het is weer begonnen.

Dit relaas beschrijft het merendeel van mijn vakanties vroeger en als het een beetje tegenzit ook voor jou. En ik hoor je denken… drie weken vakantie… dat is toch goed? Nee, je hebt het fout, fout, fout!

Ik leg het uit. Ik ben niet tegen vakantie, integendeel. Maar ik ben vooral tegen vakantie omdat je moet uitrusten. Omdat je het zo enorm druk hebt gehad en omdat de batterij op moet laden.

Hard werken tot aan de vakantie en dan er ‘even lekker uit zijn’ is ‘medewerkersgedrag’. En niet het gedrag van de eigenaar/ondernemer. Als je hebt toegewerkt naar een moment van rust en bezinning ligt het probleem dieper.  Je hebt je mogelijk ongemerkt laten opslokken om vooral ‘in’ het bedrijf te werken en niet ‘aan’ je bedrijf.

Je werkt – tot aan die drie weken vakantie – zo hard dat je allang niet meer doorhebt dat je veel te operationeel bezig bent. Dat je met mensen werkt die allang ander werk hadden moeten hebben. Dat je allang een productinnovatie had moeten toepassen die je concurrentie allang heeft. Dat je geen tijd hebt genomen om echt met je klanten te praten zodat je weet wat ze over drie jaar nodig hebben. Nee, je bent aan het werk in het nu. Zoals je medewerkers. En je werkt naar de vakantie toe. Net als je medewerkers.

Tja, de oplossing? Da’s vaak toch simpeler dan je denkt. Zoek een medewerker die gaat doen waar je veel energie aan verliest. Haal jezelf uit de simpelste operationele processen en zorg dat je iedere maand standaard een paar dagen niet op kantoor bent. Doe vooral de leuke dingen en denk continue na over de toekomst van je bedrijf en hoe je de beste mensen kunt binnenhalen. Tja, wellicht buiten je comfort zone, maar je zult zien dat na die eerste onwennige maand het voelt als vakantie. Inderdaad vakantie. Je werkt niet meer door tot aan die vakantie. Je neemt geen vakantie meer… Je hebt altijd vakantie. Succes.

Tips hoe je jezelf uit de operatie haalt? Lees het in het blogartikel: Opladen is loslaten

ScaleUp Company