Moeiteloos en zonder gedoe

Als iets moeiteloos en zonder gedoe verloopt, valt het je waarschijnlijk niet op. Laat staan dat je het waardeert. Pas als het er niet is… dan valt het op! Een pleidooi om dingen af en toe eens verschrikkelijk in de soep te laten lopen.

Laatst reisde ik samen met een ondernemer naar het Midden-Oosten. Het was een avontuur! Niet de reisbestemming, maar mijn reisgenoot. Elk moment was er ruis en gedoe en ging er iets mis. O jee, sleutels vergeten. “Waar heb ik mijn paspoort ook al weer?”. De tas wordt ondersteboven gekeerd voor een verbouwereerde douane-beambte. Op de verkeerde stoel gaan zitten. Niet meer weten dat hij een andere maaltijd had besteld. En bij het inchecken in het hotel er achter komen dat hij zijn creditcards in de taxi had laten liggen.

Aardige vent, maar wat een chaoot.

Wat een ruis, wat een gedoe, wat een vertraging en verspilling van energie.

En wat een wijze levensles.

Ik reis moeiteloos en zonder gedoe. Goed voorbereid. Ik heb al mijn documenten op orde. Ik vergeet nooit wat. Nou ja, zelden in ieder geval. Ik weet waar ik alles kan vinden. Ik manoeuvreer moeiteloos door het proces. Zonder gedoe. Zodat het niet opvalt. Zodat ik niet opval.

En dat is precies het punt.

Moeiteloos en zonder gedoe valt niet op. Dat in Nederland zelden de elektriciteit uitvalt, valt ons niet op. Totdat ik een aantal weken in Zuid-Frankrijk was, waar de elektriciteit er elke week wel een paar uur uit lag. We zien wel de trein die 5 minuten vertraging heeft, maar niet die tien andere treinen die op tijd rijden.

We kijken naar wat niet goed loopt en zien vervolgens niet wat wel goed loopt.

Als een bedrijf goede kwaliteit levert, dan nemen we dat zonder meer aan. We zien kwaliteit niet als het er vanzelfsprekend is. We zijn genadeloos scherp in zien waar de kwaliteit even ontbreekt. Om er vervolgens direct energie aan te geven. Dat moet beter.

Waarom krijgt het ontbreken van kwaliteit meer aandacht dan kwaliteit zelf?

Misschien is dat het!

Laten we ons goed geoliede proces af en toe eens krakend en schurend tot stilstand komen. Zodat klanten en medewerkers ontdekken dat er überhaupt een proces was! Als we plotseling scherp zien wat er niet deugt, dan zien we nu ook wat er wel deugt. Want dat missen we!

Stel je voor dat we afspreken het zo nu en dan te verknallen… en daarna het met menselijke maat weer oplossen? Krijgen we dan niet meer zichtbaarheid en waardering? Misschien bestaat kwaliteit wel alleen bij gratie van imperfectie. Zoals uit onderzoek blijkt dat het pijn-plezierprincipe bestaat.

Wanneer verknal jij het even dit jaar?

ScaleUp Company