10 redenen waarom kwartaalrocks mislukken

Het nieuwe kwartaal is begonnen. Iedereen begint vol optimisme aan de nieuwe kwartaalrocks. Om er vervolgens niets van terecht te brengen. Dit zijn de 10 redenen waarom kwartaalrocks mislukken.

Kwartaalrocks zijn prioriteiten voor het nieuwe kwartaal. Het gaat om belangrijke zaken die je wilt doen. Rocks gaan over nieuwe initiatieven en verbeteren. Werken ‘aan’ je bedrijf, je team of je eigen werk. Rocks zijn nooit ‘business as usual’. Je weet precies ‘wat’ je moet doen. Je weet ook ‘waarom’ je het doet. En toch gaat het vaak mis. Waarom?

Dit zijn de 10 redenen waarom je je kwartaalrocks niet haalt:

 1. je bent te optimistisch. Je onderschat hoe kort een kwartaal is. Of je vergeet dat de waan van de dag je direct weer in bezit neemt. Zoals altijd.
 2. je spreekt niet duidelijk af wat je nu oplevert. Met enthousiasme beginnen aan je rocks lukt wel. Maar je hebt onduidelijk beschreven wat je wilt bereiken. Onduidelijk voor jezelf en je teamleden. “Meer klanten”, “Nieuwe sales manager”. Het lijkt duidelijk, maar dat is het niet.
 3. je weet niet hoe je het gaat doen. Gaandeweg het kwartaal sta je stil bij hoe je het gaat doen. Welke stappen je neemt, wie je daarbij nodig hebt. En o ja, ik ben ook nog drie weken op vakantie. En plots heb je nog een stukje rock over aan het einde van het kwartaal.
 4. je werkt niet met A-spelers. Of je bent zelf geen A-speler. Niets is zo frustrerend als externe afhankelijkheden die niet leveren wat je wilt. Medewerkers die afspraken niet nakomen. Leveranciers die iets anders leveren dan zo duidelijk is afgesproken. Of dat jezelf geen overzicht houdt.
 5. je besteedt al je tijd aan werken ‘in’ je bedrijf. Projecten opleveren, brandjes blussen. Dankbaar werk. Maar wel werken ‘in’ en niet werken ‘aan’. Voordat je het weet is het kwartaal superdruk en vooral voorbij.
 6. je neemt teveel kwartaalrocks op je. Het gebeurde mij afgelopen kwartaal nog. Het zijn allemaal zinvolle prioriteiten. Ze lijken klein. Dat moet ik toch wel kennen? Dit is een variant van optimisme. Die vaak ontstaat door druk van buiten. Voordat je het weet heb je alle vijf rocks niet gehaald.
 7. je komt er achter dat het niet de juiste prioriteiten zijn. Gaandeweg het kwartaal kom je er achter dat het niet de goede rocks zijn. Omdat je op de kwartaalsessie onvoldoende hebt stil gestaan of dit écht de belangrijkste prioriteiten zijn.
 8. de accountability is versplinterd. Rocks met twee (of meer) mensen leiden vaak tot gedoe. “Maar dat zou jij toch doen?”.
 9. je synchroniseert tussentijds niet. Na de kwartaalsessie ga je gelijk aan de slag. En na 90 dagen bespreek je de rocks weer met je team. Om er achter te komen dat veel mensen ergens ontspoord zijn. Zonder dat het team het door heeft gehad.
 10. je durft niet te kiezen. Rocks zijn prioriteiten. Te vaak zien we teams met héél véél rocks. Het record staat nu op 39 rocks voor één team voor één kwartaal. Slim bedacht ook: drie prioriteiten per week, dat is drie keer dertien. Dat team heeft er werkelijk niet één gehaald. Het bedrijf bestaat inmiddels niet meer.

Maar wat dan wel? Een paar tips:

 • kies een handvol rocks. Liever één of twee betekenisvolle rocks die je haalt dan vijf die je niet haalt.
 • begrijp wat je moet opleveren in je rock. Beschrijf de ‘definitie van af‘ en deel die met je teamleden.
 • neem tijd om de ‘hoe’ te beschrijven, dus hoe je het gaat doen. Maak een dertien weken plan. Neem daarin gelijk je vakanties mee. En weet wie je in welke weken nodig hebt. Dan weet je nu al of ze er zijn. Rockefeller Habits heeft daarvoor een mooi formulier (de 13 weken race).
 • elkaar helpen en aanspreken. Synchroniseer in een dagelijks, wekelijks en maandelijks ritme en kom er achter waar je zelf en je teamleden vast dreigen te lopen. Vooral om te leren en elkaar te helpen. Want rocks realiseren is mensenwerk. En je doet het samen.

Rocks gaan over verandering (vernieuwing en verbetering) en verandering begint bij jezelf. Maak ze belangrijk. Ze verdienen het, want ze betekenen groei. Val niet in de 10 valkuilen. Succes met het realiseren van je kwartaalrocks!


Hoe zit dat met jou en je MT? Wil je nog veel stappen zetten voor de zomer? Maak kennis met de Scaling Up Methodiek tijdens de Kickstart Scaling Up. Deze wordt elke maand georganiseerd.

*We starten nog 2 ScalingUp Core’s in 2021. Waarbij we een nieuwe groep ScaleUp MT’s, in 9 maanden helpen om de Scaling Up methode te implementeren. Met een focus op de thema’s strategie, mensen, en uitvoering. Lees hier meer over dit programma. De eerste groep start in september.

ScaleUp Company