mindful marketing

Mindful Marketing

Marketing. Bedoeld om te verleiden, niet om te misleiden. Maar hoe kom je van mean marketing naar mindful marketing?

Mean Marketing
We kwamen aan in ons appartement in Barcelona. De website beloofde veel zwemplezier. Het zwembad oogde groot en blauw. Aantrekkelijk. De werkelijkheid was heel anders. Blauw, ja dat wel. Maar het formaat was klein. Erg klein. Hier was een uiterst creatieve fotograaf bezig geweest. De kinderen waren teleurgesteld. Dit is gemene marketing. Waar misleiden begint en verleiden eindigt. Mean marketing.

Meer Mean Marketing
We komen mean marketing veel tegen. Ambachtelijke rundervink opgespoten met water en inclusief vijf suikers en zeven E-nummers. Hoezo ambachelijk? Ik ken geen gepassioneerde ambachtsman die vlees zo mishandelt. Of wat te denken van een prachtige poster in een fastfoodzaak met drie heerlijke stokjes saté. De kleine lettertjes eronder? Een portie saté bevat twee stokjes. Of cake volgens grootmoeders recept. Met ingrediënten die grootmoeder nooit heeft gekend en zeker niet had goedgekeurd en gebruikt. Misleiding. Maar komt misleiding alleen voor bij consumentenproducten?

Ik zie misleidende marketing overal. In dienstverlening, in toerisme, het maakt niet uit. We hebben inmiddels geaccepteerd dat marketing onecht is. Aanbieders schreeuwen inmiddels steeds harder en steeds onechter. Want de schoorsteen moet blijven roken, toch?

Maar kan dat ook anders? Ja, met mindful marketing.

Mindful marketing
Mindful marketing is eerlijke marketing. Marketing die:

  • informeert. Informatie over wat het is, waarom het er is, wat je ermee kunt. Voor een rundervink ligt dat eenvoudiger dan een complexe software-oplossing. Maar de overeenkomst ligt in informeren en inspireren.
  • enthousiasmeert. Maakt je enthousiast om het product of de dienst te kopen en te gebruiken. Je hebt zin om het te hebben. Als je het nodig hebt tenminste.
  • verleidt. Verleidt de klant om juist nu de aankoop te doen. Geeft je nét dat zetje dat je nu in actie komt om het aan te schaffen.

Het verschil van mindful marketing zit in de kern. In de intentie. Mindful marketing gaat uit van klanten dienen en bedienen vanuit passie en echtheid. Liefde voor product en klant.

Mindful marketing eindigt waar gretigheid over gaat in graaierigheid. Waar liefde voor product en klant over gaat in verkamping omdat er nu omzet gemaakt moet worden. Waar verleiding overgaat in pure misleiding.

Collegiaal
Mindful marketing zet hoge verwachtingen voor klanten voordat ze kopen, maar geeft ook de mensen die uitvoeren ruimte om die verwachtingen nog te overtreffen. Mindful marketing is collegiaal. Het geeft alle medewerkers de ruimte om te stralen. Mean marketing schept ireëel hoge verwachtingen, de klant hapt weliswaar toe maar de ‘broken dreams’ worden gedumpt bij de uitvoerenden. De receptie, de project managers of zelfs de financiële afdeling krijgt de teleurstelling van klanten te verwerken. De marketeers niet.

Groen of mindful?
Groene marketing is niet mindful marketing. De laatste tijd zie je veel initiatieven van groene marketing. Op vrachtwagens “green and lean”. Omdat de brandstofkosten 7% minder zijn dan normaal. Goede alternatieven, ongetwijfeld. Maar vaak optimalisatie van bestaande processen in plaats van fundamenteel anders denken en doen. Soms zelfs met een andere intentie. Groene marketing om klanten en aandeelhouders te laten zien dat we goed bezig zijn zonder echt betrokken te zijn bij onze mooie wondere wereld.

Het is tijd voor mindful marketing. Doe je mee?

 

Foto: Unsplash

ScaleUp Company