Marktleiderschap is geen strategie

Marktleiderschap is geen strategie

“Marktleiderschap!” De ondernemer poneerde het met kracht. Dat was zijn strategie voor 2017. Sorry, ondernemer – dat is kansloos. Marktleiderschap is geen strategie. Waarom niet? En wat is strategie?

Doelen zijn geen strategie
Aan ambitieuze doelen geen gebrek. De afgelopen weken heb ik veel annual meetings mogen begeleiden. Ambitieuze bedrijven in kansrijke markten. Met hele ambitieuze doelen. “Marktleiderschap!”. “Omzetverdubbeling in 3 jaar!”. “De beste werkgever in onze branche!”. Goede doelen. Ambitieuze doelen. Maar keer op keer merk ik dat het wel inspirereert, maar niet veel energie geeft. Doelen die vervagen in de waan van alledag. Is dit nu strategie? Wat is strategie?

Strategie = onderscheidend vermogen
Ik googlede op “strategy” en kwam tientallen definities tegen. Ik vroeg aan gurus en kreeg nog méér definities. Help! Totdat iemand zei: “Lees Michael Porter’s artikel What is strategy?”. Wat? Een artikel uit 1996, dat is uit de vorige eeuw! Ik las het artikel en leerde een ander perspectief. Onderscheidend vermogen is een strategie, nee – jouw strategie. Ontdekken wat jouw onderscheidende vermogen is, dat uitbouwen, overdragen en verzilveren. Door je bedrijf goed te positioneren. Onderscheidend vermogen goed positioneren. Strategie is waardecreatie door onderscheidend vermogen. Het gaat om ondernemen van binnen en naar buiten. En niet andersom. We creëren waarde door ons te onderscheiden. We maken verschil! Dat is onze strategie! Dat onderscheidend vermogen dat ons intrinsiek drijft verder te versterken en naar de markt brengen. Maar hoe doe je dat?

Strategie gaat over activiteiten, niet over doelen
Strategie gaat over kerncompetenties. Kerncompetenties zijn die aspecten waarin je de beste van de wereld bent (lees ook dit artikel van mijn blog). Dat zijn de aspecten waar je uniek in bent, een ’10’ op scoort. Als je die kerncompetenties koppelt aan de core purpose (why) dan heb je de kernideologie van je bedrijf te pakken. Koppel passie aan talenten. Leef en versterk de passie en talenten. Van jezelf en van je bedrijf. Dat is je onderscheidend vermogen. Dat is waar je verschil maakt. Koppel dat aan een business model en ‘you are in business!”. Bam! Of… is het echt zo gemakkelijk?

Strategie kost wat
Strategie is succesvol als je bereidt bent om dingen niet te doen. Hoe duidelijker je strategie, hoe meer ‘nee’ je zult zeggen. De grootste prijs die je betaalt is dat je stopt met alles te doen voor iedereen. Maar of dat zo’n grote prijs is…? In ieder geval komt het hierbij neer op discipline. Discipline om heldere keuzes te maken. Discipline om aan gemaakte keuzes vast te houden. Discipline om ‘nee’ te zeggen tegen kansen waarbij we niet een superverschil kunnen maken. Maar die misschien nu wel een mooie omzet en lekkere winst opleveren. Maar hoe zit het dan met strategische doelen?

En marktleiderschap dan?
Blijf doelen stellen! Stel doelen op het creëren van waarde voor klanten door versterking van onderscheidend vermogen. Marktleiderschap, omzetverdubbeling… het ligt binnen handbereik als gevolg van je strategie. Niet als doel. Het begint met waardecreatie door onderscheidend vermogen. En mooie resultaten zijn plotseling een logische ‘bijvangst’.

Wat ga jij in 2016 doen om waardecreatie door onderscheidend vermogen te realiseren?

Foto: Flickr

ScaleUp Company